Απόψεις|21.02.2019 14:35

Η νίκη των Λατίνων

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Regina rosas amat και η Νίκη Κεραµέως τα Λατινικά. Η τοµεάρχης Παιδείας της Νέας ∆ηµοκρατίας το έχει πάρει πολύ βαριά ότι υπάρχει πιθανότητα να καταργηθεί η διδασκαλία τους στο λύκειο. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί το καταγγέλλει. Μάλιστα, µόλις χθες κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή. Ειδικός δεν είµαι, βέβαια, στα εκπαιδευτικά θέµατα. Οπότε σοβαρή άποψη για τις πιθανές επιπτώσεις της κατάργησης του συγκεκριµένου µαθήµατος δεν µπορώ να έχω. (Στο πολιτικό ρεπορτάζ, πάντως, ήταν χρήσιµα τα λατινικά επί παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Ξέρετε, «mea culpa», «casus belli» και όλα τα σχετικά. Ο Τσίπρας δεν τα συνηθίζει.) Εχω, όµως, την εντύπωση ότι όλη αυτή η φασαρία δεν γίνεται ακριβώς για τα Λατινικά. Η Νίκη Κεραµέως και γενικώς η Νέα ∆ηµοκρατία µάλλον αλλού θέλουν να το πάνε το πράγµα. Κάτι συνωµοτικό και υποχθόνιο υποψιάζονται πως συµβαίνει. Αν κρίνω τουλάχιστον από το ύφος του πολιτικού τους λόγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοµεάρχης αντιλαµβάνεται την κατάργηση του µαθήµατος των Λατινικών ως µια γενικότερη αντιπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στη διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισµού που σαφώς σχετίζεται µε τη γλώσσα των Λατίνων. Η Νίκη Κεραµέως το λέει ευθέως άλλωστε. Αυτή η υπόθεση έρχεται «να προστεθεί στην υποβάθµιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και, ευρύτερα, των κλασικών γραµµάτων και της ανθρωπιστικής παιδείας».

Το γιατί το έχει εξηγήσει σε πρόσφατη οµιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αλλαγές στα προγράµµατα µε την απαξίωση της ελληνικής γραµµατείας. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει µέλλον. Λαός που δεν τιµά τις παραδόσεις του δεν γνωρίζει από πού έρχεται και πού θέλει να πάει». Το πιάσατε το υπονοούµενο; Είναι ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαβρόγλου για να χάσουµε τον εθνικό µας µπούσουλα.

Να µπερδευτούµε και να µην ξέρουµε ποιοι είµαστε. Ε, µη µου πείτε πως δεν καταλαβαίνετε τη συνέχεια του πράγµατος. Ασε που -όπως µας πληροφορεί η Νίκη Κεραµέως- τα Λατινικά µάλλον θα αντικατασταθούν από το µάθηµα της Κοινωνιολογίας.

Φως φανάρι πού το πάνε οι καταχθόνιοι συριζαίοι: Με αφορµή την Κοινωνιολογία να αρχίσουν τίποτε «µαρξιστικά» και να κάνουν τα παιδιά του κοσµάκη «νεο-κοµµουνιστές», «απάτριδες» και «εθνοµηδενιστές». Θ α συνιστούσα λίγο περισσότερη ψυχραιµία στη Νίκη Κεραµέως όσον αφορά στην αναπαραγωγή αυτής της ιστορίας. Ιδίως όταν η Νέα ∆ηµοκρατία αντικειµενικά «φεσώνεται» και τη γνωστή σχολή του Αδώνιδος, που δεν τη λες και υπόδειγµα σοβαρότητας απέναντι στην κλασική παιδεία.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΛατινικάΝίκη Κεραμέως