Απόψεις|22.02.2019 13:03

Η αλήθεια για τα πλεονάσµατα

Έθνος Γνώμη

Συσκοτίσθηκε η δηµόσια συζήτηση σχετικά µε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC – µια και οι πάντες επικεντρώθηκαν στο αφελές έως προβοκατόρικο ερώτηµα αν προεξόφλησε νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας στις εκλογές, λες και ο υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα µπορούσε έστω και να υπονοήσει κάτι τέτοιο.

Όµως, η συνέντευξη είχε ουσιαστικό ενδιαφέρον – µια και ο υπουργός Οικονοµικών αναφέρθηκε στον στόχο των υψηλών πλεονασµάτων που έχουν επιβάλει στη χώρα µας οι δανειστές.

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης από τα κόµµατα ώστε να µειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσµατα στο µέλλον. Η θέση αυτή αποκτά ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση µε την πολιτική της φρόντισε τις δύο προηγούµενες χρονιές όχι απλά να πιάσει τους στόχους, αλλά να τους υπερβεί κατά πολύ.

Είναι περιττό να υπογραµµιστεί ότι όσο αυξάνονται τα πρωτογενή πλεονάσµατα τόσο µειώνεται η αναπτυξιακή διάσταση της οικονοµικής πολιτικής. Ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι εκτός µνηµονίων, τα χαµηλότερα πρωτογενή πλεονάσµατα σηµαίνουν χρήµα στην πραγµατική οικονοµία – και εποµένως, µεγαλύτερους ρυθµούς ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.

Η διαµάχη για το παρελθόν -σε τι ύψους πλεονάσµατα είχε δεσµευτεί η κυβέρνηση της Ν∆ ή τι πολιτική ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- δεν ωφελεί στις νέες συνθήκες. Ο κ. Τσακαλώτος είπε την αλήθεια – και η Ν∆ δεν έχει να κερδίσει από την προσπάθεια µικροκοµµατικής εκµετάλλευσης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πρωτογενές πλεόνασμαΕυκλείδης Τσακαλώτος