Απόψεις|22.02.2019 13:16

Το βρετανικό πολιτικό αδιέξοδο

Newsroom

Περίπου ένας µήνας µάς χωρίζει από τα τέλη Μαρτίου, που, εάν δεν αλλάξει δραµατικά κάτι, η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση µε ή χωρίς συµφωνία. Αντίστοιχα από τις κρισιµότερες ευρωεκλογές ίσως στην ιστορία της ΕΕ µας χωρίζουν περίπου τρεις µήνες. Κανείς δεν ξέρει µε ποιον τρόπο οι εξελίξεις στο Brexit θα επηρεάσουν τις ευρωεκλογές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος η αβεβαιότητα είναι επιζήµια και για τις δύο πλευρές.

Αν η παραµονή της χώρας αποφασιστεί πριν από τις ευρωεκλογές, τότε δεν είναι απίθανο να ενισχυθούν τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόµµατα. Αν η αποχώρηση της χώρας γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, η ώθηση θα πάει προς την άλλη πλευρά, προς τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς.

Αν όµως ζητηθεί παράταση από τη Βρετανία για αποχώρηση της χώρας µετά τις ευρωεκλογές, τότε καµία από τις δύο κυρίαρχες τάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής δεν έχει κάποιο όφελος. Ετσι το θέµα επιστρέφει πίσω στη Βρετανία. Θα ζητηθεί παράταση; Αν ζητηθεί παράταση, θα είναι ενός, δύο ή τριών µηνών (το αργότερο που µπορεί να αποχωρήσει µε την παράταση είναι στις 2 Ιουλίου);

Αν είναι ενός µήνα, τότε η Βρετανία πάλι θα έχει αποχωρήσει (ή δεν θα έχει αποχωρήσει αν ακυρωθεί η διαδικασία εξόδου µε κάποιον τρόπο;) πριν από τις ευρωεκλογές και θα επιστρέψουµε στο δεύτερο από τα αρχικά σενάρια. Αν όµως ζητήσει δύο ή τρεις µήνες παράταση, τότε γεννάται το ερώτηµα αν θα συµµετάσχουν Βρετανοί στις ευρωεκλογές. Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από το τι προτίθεται να κάνουν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι εδώ και καιρό ταραγµένη.

Οι πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών από τα δύο µεγάλα κόµµατα µπορεί να έχουν ένα ειδικό βάρος, όµως το βρετανικό πολιτικό αδιέξοδο θα ξεπεραστεί µόνο εάν υπάρξουν ακόµα πιο δραµατικές πολιτικές εξελίξεις, που θα σηµάνουν άµεση αλλαγή πλεύσης. Τέτοιες είναι η πτώση της κυβέρνησης έπειτα από αποχωρήσεις άλλων οκτώ βουλευτών, η άµεση κήρυξη εκλογών από τη Μέι µε παράλληλο αίτηµα για παράταση και ένα δεύτερο δηµοψήφισµα.

Για να µπει µια τελευταία πινελιά σουρεαλισµού σε όλο αυτό το παρανοϊκό σκηνικό, σηµειώνεται ότι όλα αυτά ισχύουν σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει µέσα στις επόµενες ηµέρες να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή µια συµφωνία µε την ΕΕ που θα περάσει. Είναι σίγουρα παράξενο να είσαι Βρετανός αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Brexit