Απόψεις|22.02.2019 13:28

Μεταγραφές… διαρκείας

Βούλα Κεχαγιά

Ενίοτε οι παροιµίες αποδεικνύονται χρήσιµες και για όσους ασκούν πολιτική. Η ΝΔ φαίνεται όµως πως αγνοεί επιδεικτικά τη φράση «στο σπίτι του κρεµασµένου δεν µιλάνε για σκοινί», επιµένοντας στο δάνειο Πολάκη και στο «µυστήριο» που έλυσε η Τράπεζα της Ελλάδος γύρω από αυτό, κόβοντας η ίδια τον µίτο που θα οδηγούσε στη διαπίστωση ενός σκανδάλου. Ας είναι.

Ο Πολάκης είναι ούτως ή άλλως ένα πρόσωπο που -έχοντας δώσει δικαιώµατα άλλης φύσης- προκαλεί κι αποτελεί εκ των πραγµάτων αγαπηµένο αντικείµενο ενασχόλησης για τη ΝΔ. Οταν δεν είναι απασχοληµένη µε το πώς θα πακετάρει το τέταρτο µνηµόνιο. Η κυβέρνηση στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και ο πάγος που του έβαλε ο Τσίπρας στο Υπουργικό είχε ως στόχο τη δική του προστασία.

∆εν είναι µόνο η αντιπολίτευση που πετάει βελάκια στον Σφακιανό πολιτικό. Μία υφέρπουσα µουρµούρα για τον Πολάκη υπάρχει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ασχέτως τού εάν δεν εκδηλώνεται. Είναι το στυλ του φωνακλά, του λαϊκού παιδιού, ενός µεταµοντέρνου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, που τσιµπάει ολίγον την καρδιά ορισµένων άφωνων, διακριτικά αποστασιοποιηµένων συριζαίων. ∆εν τους χαλάει ο σύντροφος Πολάκης, αλλά το στυλ του.

Ενα στυλ που ορισµένοι διακρίνουν και σε κάποιες µεταγραφές που έγιναν εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση και οι οποίες καθρεφτίζουν ακριβώς αυτό που θεωρείται λαϊκό, παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ µε την παρουσία τους. Εξ αυτού του λόγου όταν το άνοιγµα στην Κεντροαριστερά αφορά πρώτιστα πρόσωπα που συνδέονταν µε αυτό που αναφέρεται ως εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ουδείς δυσφορεί.

Ο Σηµίτης µπορεί να είναι persona non grata για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι φορείς όµως του εκσυγχρονισµού είναι απολύτως επιθυµητοί. Επί της ουσίας πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν στα πρόσωπα της εκσυγχρονιστικής περιόδου την πολιτική µετεξέλιξη ενός τµήµατος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ενδεχοµένως και την ταύτιση µε το πολιτικό τους παρελθόν. Η αντίστροφη ανάγνωση αιτιολογεί το γιατί τα «έσπασε» το Κίνηµα Αλλαγής για την προσχώρηση Μωραΐτη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης γιατί προσποιήθηκε ότι δεν το ακούµπησε η υπουργοποίηση της Μυρσίνης Ζορµπά. Το ΚΙΝΑΛ (τώρα) θέλει κοντά του τον Σηµίτη, όµως δεν θέλει τους εκσυγχρονιστές και ό,τι εκείνοι εκφράζουν.

Κάπως έτσι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς γίνεται περισσότερο ελκυστική για όσους ασχολούνται µε µία κρυφή πλευρά της πολιτικής. Οσο για το εάν ο Πολάκης ξινίζει κάποιους που θα ήθελαν να γίνουν κοµµάτι της κεντροαριστερής διεύρυνσης, αλλά τώρα αµφιβάλλουν, η απάντηση έχει δοθεί. Και βρίσκεται και στις υπογραφές προσώπων που θα δοθούν οσονούπω στη δηµοσιότητα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Νέα ΔημοκρατίαΤράπεζα της ΕλλάδοςΠαύλος Πολάκης