Απόψεις|22.02.2019 13:35

Η µπερδεµένη νεολαία

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο Κώστας ∆έρβος, υποψήφιος ευρωβουλευτής αλλά και πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ τα τελευταία 2,5 χρόνια. Αν τυχόν δεν έχετε ακούσει κάτι για εκείνον, αυτό δεν έχει να κάνει µε το πόσο ασχολείστε µε τα κοινά. Οφείλεται µάλλον στο ότι οι πολιτικές νεολαίες δεν διαθέτουν πια τη δεσπόζουσα θέση στην πολιτική ζωή που είχαν τις προηγούµενες δεκαετίες.

Ειδικά η ΟΝΝΕ∆ υπήρξε στο παρελθόν για τη Νέα Δηµοκρατία η αιχµή του δόρατος στην προσπάθειά της για ιδεολογική ηγεµονία στην κοινωνία. Το αναγνώριζαν, άλλωστε, όλοι οι πρόεδροι του κόµµατος. Στις µέρες µας, η ιδεολογική προσέγγιση δείχνει να έρχεται σε δεύτερη µοίρα.

Γι’ αυτό δεν µου έκανε καµία εντύπωση όταν άκουσα χθες µια ραδιοφωνική συνέντευξη του Κώστα ∆έρβου, στην οποία αυτή η πραγµατικότητα φάνηκε ξεκάθαρα. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ διαπίστωσε πως «οι νέοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική, πόσω µάλλον για τα θέµατα που απασχολούν την Ευρώπη». Ξέρετε ποιος φταίει γι’ αυτό; Ο Τσίπρας!

Διότι -πάντα σύµφωνα µε τον Κ. Δέρβο- οι νέοι «έχουν απογοητευθεί από έναν νέο άνθρωπο που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας». Επαθαν, δηλαδή, κάτι σαν υπαρξιακό σοκ; Ταυτίστηκαν (σε κάποιο υποσυνείδητο επίπεδο να υποθέσω;) µε τον πρωθυπουργό και αποφάσισαν ότι η πολιτική δεν τους ταιριάζει; ∆εν ξέρω αν συµφωνείτε µε µια τέτοια ανάλυση. Όµως δεν τη λες και βαθιά πολιτική – και σίγουρα δεν αντέχει σε ιδεολογική κριτική. Κάπως έτσι τα είπε ο Κώστας ∆έρβος και για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Εκτίµησε πως «είµαστε άτυχοι» διότι αυτό το φαινόµενο «υπάρχει λόγω της αυξηµένης µεταναστευτικής ροής». Μάλιστα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακραίες φωνές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, προβλέποντας ότι το πρόβληµα θα µειωθεί όταν -σύντοµα- θα εδραιωθεί εκεί η θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας µετά την εκλογική νίκη της.

Αναρωτιέµαι όµως πώς θα καταφέρει η Νέα ∆ηµοκρατία να συµβάλει στον περιορισµό των «ακραίων φωνών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα βοηθήσει καθοριστικά στον περιορισµό, π.χ., του Ορµπαν όταν εµφανέστατα δεν µπορεί (ή δεν θέλει;) να κάνει το ίδιο στο κόµµα της; Εκτός πια αν έχει κάποιο µετεκλογικό σχέδιο σε περίπτωση που κερδίσει στην αναµέτρηση. Τέτοιο που µάλλον πρέπει να ανησυχεί από τώρα τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΟΝΝΕΔ