Απόψεις|08.11.2022 07:55

Μαρινάκης - Μητσοτάκης - Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια: Οι αξίες της εποχής μας και οι δημοπράτες τους

Νίκος Τζιανίδης

Μαρινάκης ΜητσοτάκηςΠατρίς Θρησκεία Οικογένεια. Αξίες - έννοιες μη διαπραγματεύσιμες! Στο λεξικό της εποχής μας, ανατρέχοντας στο λήμμα «αξία» θα βρεις μονάχα αποσιωπητικά… Σαν αυτά που ακολουθούν μιαν αμήχανη σιωπή... όταν δεν έχεις τίποτα να πεις ή να γράψεις!

Δεν υπάρχουν «αξίες» στους καιρούς μας με την έννοια του πολύτιμου πνευματικού αγαθού, που λειτουργεί ως καθοδηγητικός παράγων για τη ζωή ενός ανθρώπου. Το Χρηματιστήριο τέτοιων «αξιών» έχει σταματήσει τις συναλλαγές του χρόνια τώρα.

«Αξία», με την έννοια της τιμής ενός προϊόντος, ναι, υφίσταται· «αξία» πάλι ως αντικατοπτρισμός της σπουδαιότητας ή της χρησιμότητας ενός αγαθού, για παράδειγμα «η αξία της συντροφικότητας είναι ανεκτίμητη», τίθεται προς συζήτηση...

Για ποιες αξίες θα έδινε ένας νέος σήμερα τη ζωή του; Για την πατρίδα, τη θρησκεία την οικογένεια; Για την πατρίδα σίγουρα όχι! Θρησκεία...θρησκεία… Για την ομάδα του λες;

Οικογένεια πάλι, είναι κάτι πολύ προσωπικό. Για ποια οικογένεια; Την οικογένεια της μαστροπού μητέρας; Του βιαστή πατέρα; Του… παιδοτρίβη παππού; Της δολοφόνου μάνας; Του μακελάρη συζύγου; Του διεστραμμένου συντρόφου; Να λοιπόν που και η «αξία» της οικογένειας τίθεται σε δημοπρασία…

Η αξιοκρατική πυραμίδα των καιρών μας είναι κόλουρος! Ό,τι αδιαπραγμάτευτο ή μη διαπραγματεύσιμο, μέχρι τη βάση. Κορυφή; Μην σπας άδικα τον αυχένα σου και δεν θα τη δεις!

Πατρίδα: Οι κρατούντες πρώτα εξασφαλίζουν τα εις εαυτόν αγαθά και κυρίως των ημετέρων κι έπειτα φροντίζουν τα της Πολιτείας. Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, πλήττεται από σεισμικές δονήσεις ισχυρές: παρακολουθήσεις, λίστες χρηματισμού «δικών», ημέτεροι εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους για να πλουτίσουν… Αλλά εκείνη σταθερή στην οκνηρία της! Πατρίδα, τοιχογραφία μ’ επιστρώσεις σκανδάλων, εμπαιγμού του πολίτη, ελεεινές ελεημοσύνες και φαγοπότι… «Αχ πόσο με στεναχωρείς πατρίδα μονάχα σε εθνικές γιορτές σε είδα…»!

Θρησκεία: «Σαράντα σβέρκοι βωδινοί με λαδωμένες μπούκλες σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι ντυμένοι στα μαλάματα κ' επίσημοι κι ωραίοι». Η άποψη του Βάρναλη περί εκπροσώπων του Θεού…

Θρησκεία – ομάδα: Όταν χάνεις: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία και από το πρώτο λεπτό. Με έναν στημένο διαιτητή, μία στημένη ομοσπονδία στην οποία λειτουργεί το παρακράτος, το οργανωμένο έγκλημα και αυτό είναι λυπηρό και για αυτό πάνε από το κακό στο χειρότερο τα πράγματα το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Όταν κερδίζεις: «Βαδίζουμε με σταθερά βήματα με πίστη, με πολλή αγάπη στις επιτυχίες. Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και συνεχίζουμε με πίστη το έργο μας. Τα καλύτερα έρχονται»… Κι εδώ τα αποσιωπητικά πάλι!

Οικογένεια: Παλιές ιστορίες: Ο Ιωάννης Π. εξ Αγρινίου κατάφερε 26 χτυπήματα μαχαίρας εις την σύζυγόν του Ευδοκίαν, διότι τον ηπάτα.
Νέες ιστορίες: Το βράδυ της Κυριακής, μετά από έντονο καβγά ο 69χρονος γρονθοκόπησε την 79χρονη Αμερικανίδα σύντροφό του, σκοτώνοντάς την. Και δεν έχουν τέλος τα πάθια και οι καημοί του κόσμου…

Μιλούσα στον τελευταίο φίλο που μου απόμεινε για τις αξίες της ζωής που ζήσαμε, τότε που η κάθε λέξη είχε τη σημασία της και το κάθε χαμόγελο τη λάμψη του. Με άκουγε με προσοχή μέχρι που αποκοιμήθηκε στον ώμο μου… «Ώ απέραντη νοσταλγία για κάτι που ποτέ δεν ζήσαμε κι όμως αυτό υπήρξε όλη η ζωή μας…».

Τελείωσα… Δεν θέλω να ακούω πια, και το μοναδικό ζευγάρι μάτια που έχω δεν μπορούν να κοιτάξουν παραπέρα… Κουραστικό να ζεις σε μια αναξιοκρατική εποχή περιτριγυρισμένος από ανίκανους «άξιους»!

πατρίδαοικογένειαποδόσφαιροΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕλλάδαειδήσεις τώραθρησκείαΒαγγέλης Μαρινάκης