Απόψεις|23.02.2019 10:35

Υστερόγραφο στην αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία

Γιώργος Καπόπουλος

Η άµεση και πλήρης αποχώρηση των δύο χιλιάδων Αµερικανών στρατιωτών από τη Βορειοανατολική Συρία, που εξήγγειλε ο Τραµπ πριν από δύο µήνες, έχει από προχθές ως υστερόγραφο µια δύναµη διακοσίων ανδρών που θα παραµείνει επιτόπου για διάστηµα που δεν προσδιορίζεται.

Τα παραπάνω είναι ακόµη µια απόδειξη πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να βρει ταυτόχρονα µια συµβιβαστική λύση µε την Αγκυρα και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κούρδων συµµάχων της πριν οι τελευταίοι στραφούν προς τη Μόσχα.

Η διαπραγµάτευση Αγκυρας - Ουάσιγκτον συνεχίζεται σε επίπεδο κορυφής µε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραµπ - Ερντογάν, µε αντικείµενο τη δηµιουργία ζώνης ασφαλείας µεταξύ Τουρκίας και της κουρδικής Βορειοανατολικής Συρίας.

Ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά ότι και να συµφωνήσει µε τον Τραµπ θα πρέπει να έχει το «πράσινο φως» του Πούτιν που τον πιέζει για διµερή διευθέτηση µε τη Συρία. Γνωρίζει εξίσου καλά ότι όσο παρατείνεται η εκκρεµότητα στη διαπραγµάτευση µε την Ουάσιγκτον τόσο υπάρχει ο κίνδυνος εµπλοκής άλλων δυνάµεων.

Η Γαλλία είναι ήδη παρούσα, έστω και συµβολικά, και δεν θα έχανε την ευκαιρία να διεκδικήσει ρόλο για την επόµενη µέρα στη Συρία, την οποία διοίκησε στην περίοδο 1920-1941.

Ο Ερντογάν έχει ήδη διαπιστώσει ότι τα περιθώρια ελιγµών του µεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης έχουν συρρικνωθεί ασφυκτικά και πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρες επιλογές, αρχής γενοµένης από την αγορά ή όχι του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήµατος S-400.

H παράταση της διαπραγµάτευσης µε τον Τραµπ λειτουργεί και ως δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή εντάσεων. Μέχρι τις δηµοτικές εκλογές στις 31/3 στην Τουρκία το παραπάνω σκηνικό δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Είναι φανερό ότι αν παραταθεί το αδιέξοδο στις διαπραγµατεύσεις, υπάρχει για την Αγκυρα ο κίνδυνος εµπλοκής ευρωπαϊκών δυνάµεων στο πλευρό των διακοσίων Αµερικανών στρατιωτών στη Βορειοανατολική Συρία

Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΝτόναλντ Τραμπ