Απόψεις|24.02.2019 12:37

Οι εκλογές του 2019 θα µοιάζουν µε τις εκλογές του 1946

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Οι εκλογές του 2019 θα µοιάζουν µε τις εκλογές του 1946. Πρώτον, διότι θα συµµετάσχουν περί τα είκοσι τέσσερα κόµµατα. ∆εύτερον, διότι οι ψήφοι θα κατακερµατιστούν. Τρίτον, διότι θα χρειαστεί να διαµορφωθούν πολιτικοί συνδυασµοί, προκειµένου να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τέταρτον, διότι για τον σχηµατισµό κυβέρνησης θα διαδραµατίσει ρόλο ο εξωτερικός παράγοντας, εν προκειµένω η ΕΕ. Πέµπτο, διότι θα οργανωθούν τραµπουκισµοί (ήδη άρχισαν οι πρόβες). Και έκτο και κυριότερο, διότι η µεγαλύτερη πολιτική δύναµη θα απέχει, όπως τότε το ΚΚΕ. 

Ποια είναι η µεγαλύτερη πολιτική δύναµη θα έχετε ήδη αντιληφθεί. Δεν διαθέτει ούτε όνοµα, ούτε ηγεσία, ούτε οργάνωση. Περιλαµβάνει αναρίθµητα νοικοκυριά που παραµένουν σε αδιέξοδη κατάσταση, παρά τα κυβερνητικά µέτρα για την πληρωµή οφειλών και τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια.

Πάρτε για παράδειγµα τη ρύθµιση για τα δάνεια. Τα όρια είναι απόλυτα, χωρίς αναλογική εφαρµογή. Προϋποθέσεις για ένταξη είναι: α) ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ, β) κατοικία αξίας έως 120.000. Τα 7.000 διά 12 σηµαίνουν 583 ευρώ µηνιαίως. Αν παίρνεις µισθό ή σύνταξη 584 ευρώ, αποκλείεσαι εντελώς. Το ίδιο ισχύει και για την αξία του ακινήτου. Αν η αντικειµενική αξία είναι χίλια ευρώ παραπάνω, µένεις στο πυρ το εξώτερον.

¨Ετσι, για κάθε έναν ωφεληµένο δηµιουργούνται εκατοντάδες οριακώς αποκλειόµενοι, οι οποίοι σιωπούν µε την αίσθηση του ναυαγού που βλέπει να µοιράζεται και το τελευταίο σωσίβιο. Εχουν πλέον πεισθεί ότι κανείς δεν θα τους εξασφαλίσει σεισάχθεια και ότι οι διευκολύνσεις που η Αριστερά θεσπίζει δεν τους αγγίζουν. (Φυσικά, δεν περιµένουν σεισάχθεια από τη ∆εξιά). Αυτοί οι αποκλεισµένοι συνιστούν τη µεγαλύτερη πολιτική δύναµη. Επειδή πια κοιτάζουν µόνον πώς θα βγάλουν τη µέρα, έχουν αφαιρέσει από τη ζωή τους οτιδήποτε ξεπερνά τον ηµερήσιο ορίζοντα, όπως λ.χ. οι εκλογές.

Το 1946 και το 2019 φαίνονται όµοια. Ελπίζω να διαφέρουν, και αυτή τη φορά ο εµφύλιος να είναι αναίµακτος.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

εκλογές