Απόψεις|25.02.2019 14:31

Καθαροί λογαριασµοί για καλή γειτονία

Έθνος Γνώμη

Η οµιλία του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από την ακριτική Κόνιτσα φαίνεται πως έγινε την κατάλληλη στιγµή για να µπουν πολλά πράγµατα στη θέση τους και να προσδιοριστεί µε σαφή τρόπο το πλαίσιο της καλής γειτονίας στην περιοχή µας, σε µια εποχή που η σταθερότητα αναδεικνύεται ακόµα περισσότερο ως σηµαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την ευηµερία.

Αυτήν την απλή αλήθεια όµως δεν δείχνουν να την αντιλαµβάνονται σε όλες της τις διαστάσεις όλοι εκείνοι που θα έπρεπε. Σε κάποιες περιπτώσεις µάλιστα εµφανίζονται έτοιµοι να δηµιουργήσουν αναταράξεις, δυναµιτίζοντας τις γέφυρες συνεργασίας.

Και αυτό έκανε σαφές ο Πρόεδρος: ότι η ευρωπαϊκή πορεία των γειτονικών µας χωρών θα έχει τη συνηγορία και τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά µόνο εάν δεν υποτιµάται η σηµασία του απόλυτου σεβασµού των υφιστάµενων συνθηκών, παλαιότερων και νέων, της Λωζάνης, των Παρισίων, των Πρεσπών, και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι µια στερεή βάση διακρατικών συνεργασιών που επιλύουν και δεν δηµιουργούν προβλήµατα, είναι προφανώς αδιαπραγµάτευτο, ο κανόνας µε τον οποίο αντιµετωπίζει η χώρα µας όλα τα εθνικά θέµατα: και το Κυπριακό, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και τις σχέσεις στη Βαλκανική Χερσόνησο, και ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ολα αυτά όµως προϋποθέτουν ευρύτερη συνεννόηση και ενότητα. Διότι, όπως υπογράµµισε και ο Πρόεδρος, «το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να µας συγχωρήσει άλλες διχόνοιες και άλλους διχασµούς».

Συμφωνία των Πρεσπών