Απόψεις|25.02.2019 14:41

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο βαρετές εκλογές ever

Βασίλης Λυριτζής

Σε µια ολόκληρη διαδροµή οι µατιές είναι διαφορετικές για όσα συµβαίνουν γύρω µας. Aλλα είναι πιο τρυφερά, άλλα πιο προσεκτικά, τα περισσότερα πιο ρεαλιστικά, αλλά είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία έχει πια µια βαριά άποψη για τα πράγµατα.

Και ίσως αυτό διαµορφώνει και τα σύγχρονα δεδοµένα στα πολιτικά πράγµατα. Από τα πιο µεγάλα µέχρι τα πιο µικρά. Πώς µπορεί κανείς να κατανοήσει τις κινήσεις των µαζών, όταν η πρώτη κίνηση που αντιλαµβάνεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που είχε ως συναίσθηση στην προηγούµενη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που η σύγχρονη λογοτεχνία προσπαθεί να αποδώσει τη συναίσθηση των πραγµάτων. ∆έστε τώρα πώς οι εκλογές αποκτούν ουδέτερα χαρακτηριστικά.

Οι διάφορες παρατάξεις αναζητούν λύσεις πέρα και έξω από τη γραφειοκρατία. Και αναζητούν τις φόρµες εκείνες που θα εκφράζουν µε µεγαλύτερη πιστότητα την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι όµως έτσι τα πράγµατα; Μάθαµε σε έναν τρόπο παραδοσιακό, δύσκολο και πολύ δεδοµένο. Ισως είναι η ώρα να µάθουµε και σε άλλους διαφορετικούς τρόπους. Τα παραδοσιακά δεδοµένα στοµώνουν τη σκέψη και οδηγούν σε µοντέλα που καταλήγουν πάντα στο ένα συν ένα κάνει δύο.

Ας κάνω λοιπόν µια συντηρητική πρόβλεψη. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο βαρετές εκλογές ever. ∆εν έχουν να προσφέρουν κάτι µεγάλο, εντυπωσιακό, ανατρεπτικό. Μόνο µικροδιορθώσεις στο επίπεδο της υπαλληλίας.

Η ζωή αποδεικνύει καθηµερινά πόσες εναλλακτικές ανοίγει µπροστά σου. Μην τις αφήσεις ανεκµετάλλευτες. Απλώς θα τις πάρει άλλος.

εκλογές