Απόψεις|25.02.2019 14:45

Σταριλίκια - Με την «?κεανίδα» µάλλον τα µουσκέψαµε

Πάνος Θεοδωρίδης

Οι παγκόσµιοι µετεωρολογικοί χάρτες έχουν από καιρό αχρηστέψει τις εµπειρικές προγνώσεις, αν και δεν λείπουν µερικές φορές τα «µεροµήνια» και οι συνήθως ασφαλείς εκτιµήσεις τοπικών ψαράδων. Αλλά ένα άλλο φαινόµενο έχει προκύψει που λίγο απέχει από έναν ιδιότυπο «µετεωρολογισµό»: Αυξήθηκαν οι αστέρες στις τάξεις των δελτίων καιρού που πλέον κατακτούν θέση σε πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικό χρόνο.

∆εν είναι ακριβώς «εκµοντερνισµός» το να βαφτίζονται µε ιδιότυπα ονόµατα µερικά καιρικά φαινόµενα. Εντάξει, θα αργήσει να ονοµαστεί «Μπάµπης» ένα σµήνος κεραυνών και «Αστέρω» ένας χιονιάς. Αντί γι’ αυτά, η µεγαλοπρέπεια επιβάλλει να καταγράφονται τέτοια ζητήµατα µε αλφαβητική σειρά από ονόµατα από την ιστορία και τη µυθολογία. Ετσι, από τη «Χιόνη» περάσαµε στην «Ωκεανίδα». Και εδώ προβληµατικοί, διότι δεν είδα να χρησιµοποιείται η Νηρηίς Ψαµάθη, η σύζυγος του Λάδωνα, η Ναϊάς Ψανίς, και η Ωκεανίς Ψεκάς, αλλά τέλος πάντων.

Με την «Ωκεανίδα» µάλλον τα µουσκέψαµε. Αρχισε µια ιερεµιάδα των επτά κακών της µοίρας µας, προλέγοντας, χάρη σε ένα λευκό πάπλωµα που ξάσπριζε τους χάρτες πάνωθέ µας, που µας έταζε µεγάλη πιθανότητα να πούµε τον δεσπότη Παναγιώτη. Θα ήταν γρήγορο φαινόµενο αλλά όχι ακίνδυνο. Μας «ψύλλιασαν» για µια κακοκαιρία τουλάχιστον της δεκαετίας. Χιόνια, ψόφος, βροχάρες και δαιµονισµένοι άνεµοι. Αλλά κάθε µετεωρολογικό καπετανάτο µε τις εκτιµήσεις του. Και καθώς µερικοί ειδήµονες µπλέχτηκαν µε υποσχέσεις πως θα είναι υποψήφιοι σε µελλοντικές εκλογές, κοντέψαµε να χωριστούµε σε «καλλιάνεια» και «αρναουτόγλεια» καφενεία.

Ολοι, πάντως, οι σύγχρονοι ερµηνευτές πρόβαλλαν δηµοσίως ένα πελώριο «εάν». ∆ιότι, αντί να µολογήσουν πως οι προβλέψεις ήταν ανώριµες (άρα µη ανακοινώσιµες) τουλάχιστον έως την περασµένη Πέµπτη, οδηγηθήκαµε άπαντες, εκνευρισµένοι, στην αναµονή µεγάλης κακοκαιρίας, ευχόµενοι απλώς να µη διαβεί από τον τόπο κατοικίας µας. ∆εν µας έφτασε η εξέλιξη της σεισµολογίας στον τόπο µας, θέλαµε και άλλη διαίρεση.

Στη Σαλονίκη, ξηµερώµατα Σαββάτου, βλέποντας το ψιλό, επίµονο, πλάγιο χιονάκι, ήξερα από πείρα πως θα το γυρνούσε σε βροχή αργότερα. ∆εν γεννηθήκαµε χθες. Τελικά, φαίνεται πως ο καιρός θα στρώσει έως το τέλος του Κουτσοφλέβαρου και δικαίως θα φορέσουµε «Μάρτη» για να µη µας κάψει...

Ωκεανίς