Απόψεις|24.12.2022 10:50

Αγάπη είναι να δίνεις ότι δεν έχεις*

Άντζελα Ζιούτη

Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, όπου το ιδωτικό και προσωπικό συμφέρον υπερβαίνει το δημόσιο όφελος και το ασίγαστο κυνήγι του χρήματος αντιτίθεται πολλές φορές στο αξιακό κοινωνικό σύστημα του αλτροουισμού και της προσφοράς, ο εθελοντισμός ως μία πράξη καλής θελήσεως φαντάζει «βάλσαμο» αντισταθμίζοντας την κυρίαρχη στάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες όπου αποτιμώνται τα πάντα σε χρήμα.

Ο εθελοντής εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία διακρίνεται για την διάθεση του χρόνου του δίχως το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής. Ο σκοπός της δράσης σχεδόν πάντα είναι κοινωφελής και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών.

Αν σύμφωνα με τον Ζακ Λακάν «Αγάπη είναι να δίνεις ότι δεν έχεις», τότε ο εθελοντισμός ως πράξη αλληλεγγύης περικλύει απέραντο περίσσευμα αγάπης για τον συνάνθρωπο. Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς καμία αντιπαροχή. Κανείς δεν υποχρεώνει τον εθελοντή στην κοινωνική του προσφορά. Αλλά αντίθετα πρόκειται για μία αυτόβουλη συμμετοχή, η οποία τον μετουσιώνει σε ενεργό πολίτη.

Μέσα από τον εθελοντισμό, ο οποίος αντανακλά πλήρως το ήθος, αλλά και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη προάγεται το όνειρο για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη κοινωνία...

Την ίδια στιγμή που ως ανυποψίαστοι τηλεθεατές μετερχόμαστε σε ένα ανελέητο παιχνίδι βίας, κλοπών και ληστειών, διακίνησης ναρκωτικών και υποκίνησης της διαφθοράς, - αλλά και συχνά ένας πακτωλός χρημάτων αποκτηθέντα από παράνομες δραστηριότητες πλημμυρίζει τις οθόνες μας ως εύρετρα των αστυνομικών αμέσως μετά τη σύλληψη των κακοποιών-, κάποιοι άλλοι «δίνουν από αυτό που δεν έχουν» κατά τον Λακάν.

Παραδείγματος χάρη το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με Iδρύτρια και Πρόεδρο την Dr. Γιώτα Σασοπούλου πρόσφερε απλόχερα με τη συμμετοχή μαθητών της 2ης Επαγγελματικής Σχολής Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Θεσσαλονίκης - η οποία διευθύνεται από την Κοινωνιολόγο κ. Αγγελική Φιλιππίδου - δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται στο ογκολογικό τμήμα της παιδιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διατηρεί τράπεζα αίματος, διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια με θεματική την επικαιρότητα του σύγχρονου κόσμου και προβαίνει σε δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Όποιος ορισμός κι αν δοθεί στον εθελοντισμό το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι απεριόριστες δηλαδή δυνατότητες προσφοράς. Ας γίνει η νοοτροπία του «βοηθάτε αλλήλους» καθολική και να μην βρίσκει εφαρμογή μόνο την περίοδο των εορτών που είθισται όλοι να ενδυόμαστε τον μανδύα του καλού σαμαρείτη.

Ο ιδέα του εθελοντισμού είναι δε τόσο σημαντική, ώστε ο ΟΗΕ έχει αναλάβει κατά καιρούς σημαντικά προγράμματα για την προώθησή του. Αλλά και η Ευρωπαική Ένωση δημιούργησε κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού ένα εγχειρίδιο προορισμένο για σχολικές κοινότητες, προκειμένου να προάγει την αξία του στις μικρές ηλικιακά κοινωνικές ομάδες της χώρας. Άλλωστε τα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν τα «φυτώρια» για την ανάδειξη των επόμενων εθελοντών. Όπως οι προαναφερθέντες μαθητές της 2ης Επαγγελματικής Σχολής Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Θεσσαλονίκης.

*Ζακ Λακάν – Γάλλος Ψυχαναλυτής και ψυχίατρος

εθελοντέςαγάπηεθελοντισμός