Απόψεις|27.02.2019 14:37

Σε εκλογές να βρισκόµαστε

Βασίλης Λυριτζής

Αλήθεια... εσείς δεν έχετε κουραστεί να ακούτε κάθε τρεις και λίγο για πρόωρες εκλογές; Εγώ πάντως -παρότι η δουλειά του δηµοσιογράφου είναι εκλογολάγνα- σας λέω ότι βαρέθηκα! Ασε που αισθάνοµαι και λίγο θύµα, για να µην πω καµιά άλλη βαριά κουβέντα.

Βρε αδέλφια πολιτικοί... Οταν ήµασταν µπροστά στις κάλπες δεν µας είπατε ότι η ψήφος µας έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια ή µήπως όχι; Καλά, δεν λέµε ότι κάνετε και ό,τι λέτε, αλλά αυτό το ρηµάδι το Σύνταγµα µια φορά δεν πρέπει να το τηρήσετε; Αµα γουστάρετε εκλογές κάθε τόσο, πείτε το. Μέσα είµαστε. Αλλά πείτε το καθαρά να κάνουµε κι εµείς το πρόγραµµά µας. Μέχρι όµως να το αποφασίσετε, ολοκληρώστε και καµία θητεία για να έχουµε κι εµείς πλήρη εικόνα τι ψάρια έχετε πιάσει.

Οι εκλογές δεν είναι παιγνίδι. Ο τόπος και οι πολίτες δεν µπορούν να βρίσκονται σε διαρκή εκλογική οµηρεία. Ακόµα κι αν κάποιος αντιλαµβάνεται τη συνεχή επίκληση των πρόωρων εκλογών ως «τεχνικό» πολιτικό στοιχείο, θα συµφωνήσει ταυτόχρονα ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι µε τον ίδιο τρόπο συνεπείς για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Το δικαίωµα στον αιφνιδιασµό χωρίς κάποιον εξαιρετικά σοβαρό λόγο είναι στοιχείο πολιτικής αγυρτείας, και στις σοβαρές δηµοκρατίες είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο. ∆είχνει στοιχεία ασέβειας στο Σύνταγµα και αδιαφορίας για την υπέρτατη βούληση των πολιτών.

Το δύσκολο για µια κυβέρνηση δεν είναι να δραπετεύσει ή να λύσει τα προβλήµατά της προσφεύγοντας στις κάλπες, αλλά να ολοκληρώσει για να κριθεί στο σύνολο της πολιτικής της διαδροµής και όχι στα επιµέρους. Το ίδιο δύσκολο είναι και για την αντιπολίτευση, που δεν πρέπει να αντιλαµβάνεται την ανάληψη της εξουσίας ως ρεσάλτο σε έναν τυχαίο χρόνο.

Εγώ πάντως ξέρω ότι το καλεντάρι µου δείχνει εκλογές τον Οκτώβριο.

Μήπως Τσίπρας και Μητσοτάκης να συγχρονίσουν και τα δικά τους ;

εκλογές