Απόψεις|27.02.2019 14:43

Oταν ο Γιώργος συναντά τον Λαλιώτη

Βούλα Κεχαγιά

Το 2007 ο Λαλιώτης στήριξε τον ΓΑΠ πριν και µετά τις εθνικές εκλογές, επτά χρόνια όµως αργότερα τον προειδοποίησε ότι θα ήταν ολέθριο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ όλα αυτά σήµερα συµφωνούν πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να γίνει παρακολούθηµα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η παρελθοντική ρητορική περί «γερµανοτσολιάδων» αλλά και η άποψη πως το ΚΙΝΑΛ οφείλει να είναι ηγέτιδα πολιτική δύναµη στον προοδευτικό χώρο που τους φέρνει κοντά.

Το πρώτο επιχείρηµα βρίσκει ευήκοα ώτα σε ένα εκλογικό ακροατήριο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως λαθρεπιβάτη στην εξουσία. ∆εν είναι άλλο από το εναποµείναν κοµµάτι του 6-7% που παραµένει πιστό στη Χαριλάου Τρικούπη και θέτει ως στόχο την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ πρώτιστα για να ικανοποιηθεί από µια µορφή εκδίκησης ακόµη και σε κρύο πιάτο.

Η άποψη δε πως το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να σηκώσει µόνο του το βάρος της ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάµεων διαψεύστηκε δύο φορές µέσα σ’ ένα εξάµηνο µε την αποχώρηση Ποταµιού και ∆ΗΜΑΡ.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αγνοεί ότι οι ψηφοφόροι που χάθηκαν το 2012 γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη σ’ ένα ΠΑΣΟΚ που θεώρησαν υπεύθυνο για τη βίαιη εισβολή του ∆ΝΤ στη ζωή τους, έχοντας µάλιστα προσωποποιήσει τις ευθύνες. Ακούγοντας λοιπόν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να διαβεβαιώνει πως δεν θα επιτρέψει τη λεηλασία της παράταξης δεν σκέφτονται αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όσα έγιναν µετά το 2012, συµπεριλαµβανοµένης της διάσπασης στα τέλη του 2014 και της συνεργασίας µε τη ∆εξιά του Σαµαρά.

Κάπου εδώ Παπανδρέου και Λαλιώτης συµφωνούν και σε κάτι ακόµη. Πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να συνεργαστεί εκ νέου µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Η ηγεσία του δηµοσίως θέλει να το εµφανίζει ως ρυθµιστή των εκλογών, όµως γνωρίζει πως εφόσον υπογράψει νέο συµβόλαιο µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, κινδυνεύει να βάλει υπογραφή και στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του. Εκείνοι που διψούν για εκδίκηση θα την πάρουν. Aντε να πάρουν και µερικά υπουργεία που θα παρατείνουν τον πολιτικό τους βίο. Oµως η συµµετοχή σε κυβέρνηση µε τη Ν∆ το 2012 κράτησε «ζωντανούς» όσους την πίστεψαν, όχι όµως και το 12% που τους εµπιστεύτηκε µε την ψήφο του.

Κώστας ΛαλιώτηςΓιώργος Παπανδρέου