Απόψεις|05.01.2023 21:20

Η Τρύπα του Όζοντος, η Κλιματική Αλλαγή και άλλες πρόσκαιρες απειλές!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Προ τεσσάρων δεκαετιών, η επιστημονική κοινότητα παρατήρησε την απώλεια, με ραγδαίο ρυθμό, του στρώματος του Όζοντος. Το λεπτό αυτό στρώμα, το οποίο βρίσκεται στην Στρατόσφαιρα απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας το σύνολο των έμβιων όντων στη Γη. Χωρίς αυτό, ο πλανήτης μας θα ήταν ακατοίκητος, ανίκανος να διατηρήσει ζωή.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απώλειας, κατά το διάστημα 1980-2015, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη, ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο. Ο κίνδυνος για την Ανθρωπότητα υπήρξε μεγάλος.

Σήμερα, η απειλή αυτή έχει υποχωρήσει. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, το στρώμα του Όζοντος επανέρχεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό στα φυσιολογικά όρια. Η εφιαλτικών διαστάσεων Τρύπα του όζοντος που είχε δημιουργηθεί πάνω από την Ανταρκτική, συρρικνώνεται.

Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση αντιμετωπίστηκε με την συνεργασία του συνόλου των κρατών και την λήψη άμεσων μέτρων. Μόλις δυο χρόνια μετά την πλήρη καταγραφή της καταστροφής, το 1987, υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή μείωση της χρήσης Χλωροφθορανθράκων, μιας ομάδας χημικών ενώσεων, στα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Σύσσωμη η Ανθρωπότητα, συμμορφώθηκε και μέχρι το 2075, τα επίπεδα του Όζοντος θα έχουν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.

Η καθολική αντιμετώπιση είχε ευτυχή κατάληξη, όπως θα γίνει, πιστεύω, και στη περίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής.

Προφανώς, εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι παράγοντες, ενώ στην περίπτωση του στρώματος του Όζοντος, υπήρχε ένας υπαίτιος, οι Χλωροφθοράνθρακες. Παρ’ όλα αυτά, αν μελετήσει κανείς με καθαρό μυαλό τις τιτάνιες αλλαγές που δρομολογούνται, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αντιληφθεί πως και η συγκεκριμένη απειλή, έχει πλήρως μελετηθεί και θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η παραπληροφόρηση και ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ της απαισιόδοξης πλευράς της κατάστασης, δημιουργούν καχυποψία στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς!

Ως είδος, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, έστω και αν στην ιστορική μας πορεία, έχουν υπάρξει τραγικές στιγμές. Το πρόσημο όμως παραμένει θετικό! Και οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην περαιτέρω βελτίωση. Μόνο όταν δεν επαναπαυόμαστε, επιτυγχάνουμε!

Αποστολή και καθήκον μας, είναι να εξελισσόμαστε συνέχεια, εργαζόμενοι ακαταπαύστως, χειρωνακτικά και διανοητικά! Να παραμένουμε αισιόδοξοι, να κρίνουμε με βάση τη Λογική και το κοινό καλό!

Η Κλιματική Αλλαγή είναι μια πρόσκαιρη δοκιμασία. Θα ξεπεραστεί!

ειδήσεις τώρακλιματική αλλαγήπεριβάλλον