Απόψεις|27.02.2019 19:17

ΑΕΚ: Τώρα που επιβίωσε, να μάθει και να «ζει»

Σταύρος Καζαντζόγλου

Πολλές φορές, ο όρος «αγώνας» της χρονιάς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να καταδείξει τη σημασία ενός παιχνιδιού. Ωστόσο, για την ΑΕΚ η ρεβάνς του κυπέλλου με τον Ατρόμητο, εξέφραζε αυτό ακριβώς. Εάν αναλογιστεί κάποιος πόσα θα έχανε η ΑΕΚ σε περίπτωση αποκλεισμού, θα συνειδητοποιήσει και τη σημασία της πρόκρισης. Η ΑΕΚ θα άνοιγε για τα καλά τον κύκλο της εσωστρέφειας, θα έμενε χωρίς στόχους και με ατέρμονη γκρίνια για το υπόλοιπο της σεζόν. Μεγάλο πρόβλημα για όλο τον οργανισμό, που ξεπεράστηκε. Με τα ημιτελικά του κυπέλλου να ολοκληρώνονται στα τέλη Απριλίου, η ΑΕΚ βρίσκει στόχο να κυνηγά ως το φινάλε της περιόδου. Παράλληλα, χρόνο για να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα της.

Στα δικά μου μάτια, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ανακύπτουν σε σταθερή βάση εντός της ΑΕΚ, αφορά την αναγνώριση του υλικού της και των δυνατοτήτων που έχει. Ως άλλος Κρόνος που έτρωγε τα παιδιά του, η ΑΕΚ δυσκολεύεται να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία, σύμφωνα με τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι αγωνιστικές ανάγκες της ΑΕΚ αναγκάζουν τους προπονητές να χρησιμοποιούν τους παίκτες σε ρόλους «ξένους» προς αυτούς. Δείτε τις διαφορές που υπήρχαν στη ρεβάνς με τον Ατρόμητο: οι Μπακασέτας και Μπακάκης, αμφότεροι διεθνείς, χρησιμοποιήθηκαν ως αριστερός μπακ χαφ και αριστερό μπακ, αντίστοιχα. Προσπάθησαν με φιλοτιμία, αλλά ως εκεί.

Αντίθετα, ο Μάνταλος χρησιμοποιήθηκε έπειτα από καιρό στο φυσικό του ρόλο και εντυπωσίασε με την απόδοση του. Πέτυχε δύο γκολ, είχε ένα δοκάρι, πολλές καλές προσπάθειες. Για κάποιους ίσως είναι έκπληξη και μεμονωμένο περιστατικό. Μάλλον επειδή θα λησμονούν, πως (και) ο Μάνταλος, έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς ως εξτρέμ, αμυντικό χαφ και όπου άλλου υπήρχε κενό και μπορούσε να χωρέσει στην 11άδα. Μοιραία, η απόδοση του πέρασε από διάφορα στάδια και κινήθηκε σε ρηχά νερά σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιος μπορεί να πει, ότι οι παίκτες πρέπει να θυσιάζονται για την ομάδα. Δεν είναι λάθος. Αλλά η ομάδα πρέπει να βρίσκει τρόπο να αξιοποιεί την περιουσία της και να έχει καλογυαλισμένα τα «ασημικά» στη βιτρίνα της.

Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του για τον Μάνταλο και την ποιότητα που διαθέτει. Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι πως ο Μάνταλος μετατρέπεται ουκ ολίγες φορές σε «χαμάλη πολυτελείας», χάνοντας μεγάλο μέρος της λάμψης του. Η ΑΕΚ αδυνατεί να βρει τρόπο να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τον αρχηγό της. Όπως βρήκε ο Ολυμπιακός για παράδειγμα, έχοντας τον Φορτούνη σημείο αναφοράς. Είναι δεδομένο πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού κάνει εξωπραγματική σεζόν, έχει δουλέψει πολύ και σε ατομικό επίπεδο και κάνει τη διαφορά. Αλλά είναι και δεδομένο, πως ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο είναι συγκεκριμένος και η ομάδα τον στηρίζει, για να τη στηρίξει και αυτός.

Δεν είναι μόνο ο Μάνταλος το ζήτημα για την ΑΕΚ. Είναι ενδεικτικό της αδυναμίας σε αυτόν τον τομέα, πως ο Νέναντ Κρίστισιτς, η σημαντικότερη επένδυση των τελευταίων ετών που θα φτάσει σε βάθος τριετίας πάνω από 3 εκατ. Ευρώ, ακόμα πασχίζει να βρει ρόλο μέσα στην ομάδα. Με αποτέλεσμα να χάνεται η λάμψη του στα μάτια των φίλων της ΑΕΚ, να μην κερδίζει ο σύλλογος όσα μπορεί από έναν παίκτη που θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς. Κάτι που απλά δείχνει, πως για την ΑΕΚ το θέμα είναι να βρει τον τρόπο για να λειτουργεί όπως επιτάσσουν οι ανάγκες του ποδοσφαίρου σήμερα.

Τάσος ΜπακασέταςΝέναντ ΚρίστισιτςΑΕΚΠέτρος Μάνταλος