Απόψεις|28.02.2019 14:49

Της γέφυρας οι συνειρµοί

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ή πολύ νέος ήταν αυτός που τη σκέφτηκε ή κανένας ηλικιωµένος που εισήλθε σε φάση αµνησίας. Διότι διαφορετικά θα έκανε αµέσως τον συνειρµό µε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον αποκληθέντα «γεφυροποιό» για την προσπάθειά του να γεφυρώσει τη δικτατορία µε τη ∆εξιά. Αν µη τι άλλο, η προσπάθεια του Αβέρωφ δεν ήταν και πολύ επιτυχηµένη.

Εξάλλου η Γέφυρα θυµίζει Ποτάµι, συνειρµός που προοιωνίζεται µαύρη τύχη, αφού το ταυτώνυµο κόµµα εξαφανίστηκε από την παρούσα Βουλή, σύµφωνα και µε το δηµώδες το άσµα: «Κοράσιον ετραγούδησεν επάνω σε γεφύρι / και το γεφύρι ράγισε και το ποτάµι εχάθη». Επιπλέον, όπου υπάρχει γεφύρι εµφανίζεται και ένας βεζίρης, όπως ισχυρίζεται ένα άλλο άσµα: «Και εις τον κάµπον του Μυστρά αγνάντια το γιοφύρι / εις µίαν ράχην έστησαν την τέντα του βεζίρη». Για πέστε µου, είναι δυνατόν να οικοδοµηθεί προοδευτική παράταξη µε επιβλέποντα βεζίρη; Αφήστε που εκείνη η «τέντα» δείχνει προσωρινότητα και τσαπατσουλιά.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο άλλο γιοφύρι, για το οποίο έπρεπε να θυσιαστεί η σύζυγος του πρωτοµάστορα. Εκτός αν έχει βρεθεί καµία γυναίκα πρόθυµη να θυσιαστεί για την ενότητα της Κεντροαριστεράς που να µην ανήκει στη ∆εξιά. ∆ιότι αυτές που ανήκουν στη ∆εξιά κάνουν ό,τι µπορούν για να ενωθούν όλοι εναντίον τους. Θα µου πείτε, αν δεν το πούνε Γέφυρα πώς να το πούνε; Κατ ’αρχάς, αυτό που συνδέει την Αριστερά µε το Κέντρο και ως όρος αποδίδει τις δυσκολίες του εγχειρήµατος είναι το «Λούκι».

«Μπήκαµε στο Λούκι» είναι ό,τι πρέπει για τη συγκεκριµένη προσπάθεια. Καλός είναι και ο όρος «Σωλήνας», αλλά έχει το µειονέκτηµα ότι οι εισερχόµενοι θα χαρακτηρίζονται «παιδιά του Σωλήνα». Τέλος διατίθενται και άλλα συνδετικά, όπως «Συνδετήρας», «Συρραπτικό» και «Παραµάνα», τα οποία τα συνιστώ. Οπως καταλαβαίνετε, το «Καρφίτσα» αποκλείεται· θυµίζει τη δολοφονία του Λαµπράκη, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος συνεργαζόµενος µε την Αριστερά, ωσάν αυτούς που θέλει να µαζέψει η Γέφυρα.

Το τελευταίο που αποµένει ως συγκολλητικό είναι το «Σάλιο». Μπορεί να µην κρατάει πολύ, αλλά είναι φτηνό. Εξάλλου, ενενήντα µέρες µείνανε µέχρι τις ευρωεκλογές, και αν το φτύσιµο είναι δυνατό υπάρχει κάποια ελπίδα.

γέφυρα