Απόψεις|28.02.2019 14:51

Αμερικανική παραζάλη µε φόντο τη... Μόσχα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Μπορούν όµως να το κάνουν λίγο πιο… διακριτικά. Σίγουρα όχι όπως το έκανε η Νέα ∆ηµοκρατία, µέσω του Γιώργου Κουµουτσάκου.

Του ανθρώπου δηλαδή που φρόντισε να εκφωνήσει τον πιο… φιλοαµερικανικό λόγο της τελευταίας 15ετίας εκ µέρους της Νέας ∆ηµοκρατίας.  Την ίδια στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε στη βαλίτσα το τελευταίο πουκάµισο για το ταξίδι στη Μόσχα.

Πήγε σε µια εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και στο τέλος µόνο που δεν ανέµισε την αστερόεσσα, τραγουδώντας το «Yankee Doodle». Τι για «εµβάθυνση» µίλαγε, τι για θεσµικούς διαλόγους, για κοινό πολιτισµό, για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για «αµοιβαίες αξίες». Ασυγκράτητος υπέρµαχος του βορειοατλαντισµού, πέρα από κάθε µέτρο.

Πάλι καλά -να το αναγνωρίσουµε αυτό- που ο Γιώργος Κουµουτσάκος θυµήθηκε µέσα στη made in USA παραζάλη του να ρίξει και κάτι µπηχτές για την τουρκική επιθετικότητα. Μίλησε για το ότι η Τουρκία «δεν νοείται να προβάλλει casus belli έναντι άλλης συµµάχου χώρας στο ΝΑΤΟ». (Πολλά άλλωστε δεν νοούνταν να κάνει η Τουρκία στο παρελθόν, αλλά… τα έκανε, πάντα ως µέλος του ΝΑΤΟ).

Οφείλω πάντως να σηµειώσω µία καθόλου τυχαία παράλειψη στην οµιλία του Γ. Κουµουτσάκου για τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις: ∆εν υπήρχε αναλυτική αναφορά στη  Συµφωνία των Πρεσπών. ∆ιότι, αν υπήρχε, θα έµπλεκε το πράγµα. Καθότι, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ είναι υπέρ. Εστειλε άλλωστε και συγχαρητήριο τηλεγράφηµα ο Τραµπ. Οχι ότι η Νέα ∆ηµοκρατία είναι τόσο κατά όσο θέλει να δείχνει, αλλά αυτό είναι µια άλλη ιστορία.

Βέβαια ο Γιώργος Κουµουτσάκος προσπάθησε να το «ισοφαρίσει» το πράγµα. Γι’ αυτό αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ σε «θέµατα εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέµησης της τροµοκρατίας» καθώς και σε ελληνική µεσολάβηση ώστε να επιλυθεί το ζήτηµα του Κοσόβου. «Θεµατάκια» δηλαδή όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει πως θέλει να πολυµπλέκεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Αµερικανοί δεν έχουν και πολλούς λόγους να ανησυχούν. Τον διάλογο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ µπορεί να τον διαφηµίζει ο Γιώργος Κουµουτσάκος, όµως άλλος… Γιώργος τον πραγµατοποιεί. Ο Κατρούγκαλος. Οπότε υπάρχει οµοθυµία. Εκτός πια αν στην Ουάσιγκτον δεν αρέσουν τα πολλά ταξιδάκια στη Ρωσία.

Γιώργος Κουμουτσάκος