Απόψεις|01.03.2019 14:46

Πλεονασµατικές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί

Έθνος Γνώμη

Οταν ο επίτροπος παραδέχεται ότι η Κοµισιόν ήταν ενάντια στην επιβολή τόσο υψηλών πλεονασµάτων -που είναι ανέφικτα σε βάθος χρόνου-, είναι προφανές ότι η διαδικασία της αναθεώρησης έχει ήδη ξεκινήσει.

Βεβαίως, η δήλωση του κ. Μοσκοβισί ήρθε έπειτα από ανάλογη παρέµβαση -πάλι στην Αθήνα- του Χριστιανοδηµοκράτη υποψηφίου για την προεδρία της Κοµισιόν Μάνφρεντ Βέµπερ. Με την έννοια αυτή -και µε δεδοµένο ότι ο κ. Μοσκοβισί ανήκει στους Ευρωσοσιαλιστές- πρόκειται για δηλώσεις που έχουν και προεκλογικό χαρακτήρα, εν όψει των ευρωεκλογών.

Αυτό όµως δεν αλλάζει σε τίποτα τις ίδιες τις δηλώσεις – και το ζητούµενο πλέον είναι να µπορέσει το πολιτικό µας προσωπικό, µε πρώτη την κυβέρνηση, να τις εκµεταλλευθεί, θέτοντας το θέµα στους δανειστές της χώρας.

Το ζήτηµα των υπερβολικών πλεονασµάτων δεν πρέπει να γίνει αντικείµενο διαµάχης προεκλογικά – από τη στιγµή, µάλιστα, που σχεδόν όλα τα κόµµατα συµφωνούν ότι οι στόχοι για αυτά πρέπει να µειωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, µόνο µε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσµατα µπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην κανονικότητα. Και τώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών συνειδητοποιούν το λάθος, είναι η στιγµή να τεθεί και πάλι το ζήτηµα από την ελληνική πλευρά.

Πιερ ΜοσκοβισίΚομισιόν