Απόψεις|31.01.2023 14:46

Επικίνδυνη η προβοκατόρικη Ισλαμοφοβία στην Σουηδία και την Δανία

Ευάγγελος Βενέτης

«Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου». Είναι το ρητό και αξίωμα των σύγχρονων εκκοσμικευμένων δημοκρατιών που διδασκόμαστε οι Ευρωπαίοι στο σχολείο και μάλιστα περηφανευόμαστε γι’ αυτό.

Ωστόσο, η διδασκαλία του εν λόγω ρητού δεν συνιστά πάντοτε κι εφαρμογή του, ειδικά όταν η πολιτική υστεροβουλία κάποιων επιδιώκει την διαίρεση μιας κοινωνίας και την επινόηση «εχθρών» που θα αποπροσανατολίσει την κοινωνία από το πραγματικό της πρόβλημα, την ανεργία και την φτωχοποίηση ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Η τεχνιέντως ανακύψασα κρίση με το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία και την Δανία από τον ίδιο άνθρωπο της ίδιας ακροδεξιάς οργάνωσης και μάλιστα με την προστασία των δυνάμεων καταστολής των δύο χωρών με διαφορά μίας εβδομάδας περίπου εγείρει ζητήματα ευθύνης των δύο σκανδιναβικών κυβερνήσεων στα εν λόγω γεγονότα.

Μπορεί η περιρρέουσα γεωπολιτική ατμόσφαιρα έντασης μεταξύ Στοκχόλμης κι Άγκυρας με διακύβευμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της το Κουρδικό Ζήτημα να αποτέλεσε την αφορμή για διμερή πολιτική πόλωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και την προώθηση της μισαλλοδοξίας σε βάρος των Μουσουλμάνων όχι μόνο της Σουηδίας και της Σκανδιναβίας αλλά και παγκόσμια. Η θρησκευτική μισαλλοδοξία είναι καταδικαστέα, διότι προωθεί τον πολιτιστικό ρατσισμό. Σήμερα στο στόχαστρο είναι οι Μουσουλμάνοι, αύριο και μεθαύριο θα βρεθούν άλλες θρησκείες και πολιτισμοί.

Το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία και την Δανία, δύο χώρες-προασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμαυρώνει την εικόνα και το κύρος των δύο χωρών και στέλλει λάθος μηνύματα στην κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένα τα υπαρξιακά προβλήματα της Ευρώπης στην οικονομία και την πανδημία, οι Βρυξέλλες καλούνται να διασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνοχή. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την ανάληψη πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση Ισλαμοφοβίας, Χριστιανοφοβίας και κάθε πολιτιστικής μισαλλοδοξίας, κατά το πρότυπο καταπολέμησης του Αντισημιτισμού, που θα προστατεύουν την διαπολιτιστική συνύπαρξη στην Ευρώπη χωρίς να διακυβεύονται τα ευρωπαϊκά ιδεολογικά κεκτημένα της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας.

Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη θα είναι σε θέση να προλαμβάνει φαινόμενα ακραίας βίας και πολιτιστικής μισαλλοδοξίας. Η πρόληψη σε αυτό το επίπεδο σημαίνει διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής ειρήνης κι ευημερίας.

ισλαμοφοβίαΚοράνιΣουηδίαΔανία