Απόψεις|01.03.2019 17:26

Γεωτρύπανο στην πλατεία Συντάγµατος

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Σήµερα όλοι ζηλεύουνε την Κύπρο διότι αποδείχτηκε περιτράνως ότι διαθέτει στους πυθµένες της θάλασσάς της τόσο πολλούς υδρογονάνθρακες. Τη ζηλεύουνε επίσης και για τις στρατηγικές συµµαχίες που συνήψε µε τους ισχυρούς της οικουµένης για να κατοχυρώσει την περιουσία της και να µην της την πάρει ο κύριος Ερντογάν.

Πολλοί µάλιστα στην Ελλάδα άρχισαν να γκρινιάζουν γιατί δεν κάνουµε κι εµείς το ίδιο. ∆οκιµάσαµε να πραγµατοποιήσουµε έρευνες στον Σαρωνικό; Ασφαλώς όχι. Εδώ δεν βάλαµε γεωτρύπανο ούτε στην πλατεία Συντάγµατος.

Βέβαια, το µυστικό είναι να µην επιχειρήσουµε τίποτε µόνοι µας, αλλά σε στρατηγική συµµαχία µε κάποια µεγάλη εταιρεία, κατά προτίµηση αµερικανική. Μόνο έτσι η Ουάσιγκτον θα διαθέσει τίποτε θωρηκτά. Αλλιώς ο κύριος Ερντογάν µπορεί να θεωρήσει ότι η πλατεία Συντάγµατος είναι Μαβί Βατάν, να στείλει κανένα υποβρύχιο µέσω του αποχετευτικού συστήµατος, και αν είναι µέρα αργίας να µην τον πάρουµε χαµπάρι και να µας κλέψει όλο το πετρέλαιο.

Την πλατεία Συντάγµατος δεν την αναφέρω τυχαίως. Αν σκάψουµε πολύ βαθιά, κάτι µπορεί να βρούµε. Αν δεν είναι πετρέλαιο ίσως να είναι αέριο, κι αν δεν είναι αέριο µπορεί να είναι στερεό. Εξάλλου υπάρχουν και άυλοι θησαυροί, όπως λόγου χάρη οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταµεία, τις οποίες η µεν Κοµισιόν τις θάβει κάθε λίγο και λιγάκι, η δε κυρία Αχτσιόγλου τις ξεθάβει, θαρρείς και έχει γεωτρύπανο στην τσέπη της.

Οπως βλέπετε, δηλαδή, διαθέτουµε κι εµείς την τεχνολογία µας στις ανασκαφές. Ετσι σκάβοντας δεν βρήκαµε και την αύξηση του κατώτατου µισθού; Αν είχαµε φωνάξει τον Εκτο Στόλο, πιθανόν να είχαµε βρει και περισσότερα και αντί για 11 τοις εκατό η αύξηση να είχε πάει στο 12. Μόνο που για να έρθει ο Εκτος Στόλος πρέπει να φωνάξουµε και την Exxon. Οπότε, σκεφτήκαµε εµείς, αν έρθει η Exxon θα πάρει τα µισά, οπότε από τα δώδεκα θα µείνουν έξι. Ενώ άµα σκάψουµε µόνοι µας, ό,τι βρούµε θα είναι δικό µας.

Ετσι κάναµε και δικαιωθήκαµε. ∆ιότι αν έρθει η Exxon, και να βρούµε τις 120 δόσεις εκείνη θα πάρει τις 60 και εµείς θα µείνουµε µε τις υπόλοιπες. Αφήστε που µπορεί να πάρει µερικές και ο Εκτος Στόλος, να δηµιουργηθεί αντιαµερικανικό κλίµα και να εκτεθούµε ανεπανορθώτως. Κι όλα αυτά για λίγες δόσεις

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνυδρογονάνθρακεςΤουρκία