Απόψεις|24.07.2019 18:29

Πιερ Μοσκοβισί: Πέρασε ο κυρ Πέτρος…

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αυτή η στήλη -όπως θα έχετε παρατηρήσειαναφέρεται κάθε µέρα σε έναν Ελληνα πολιτικό. Ετσι, σήµερα θα ασχοληθώ µε τον Πιερ Μοσκοβισί. Βεβαίως, ο Ευρωπαίος επίτροπος γεννήθηκε στο Παρίσι. Είναι µάλιστα εβραϊκής καταγωγής. Μεγάλωσε, σπούδασε και πολιτικοποιήθηκε στο Καρτιέ Λατέν, στο Μπερσί, στη Μονµάρτρη και γενικώς στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ.

Οµως σαφώς µπορεί πλέον να λογίζεται στους Ελληνες πολιτικούς. Οχι µόνο γιατί είναι στην Αθήνα κάθε τρεις και λίγο. Αλλά κυρίως γιατί µετέχει της ελληνικής πολιτικής παιδείας. Και µε το παραπάνω.

Πώς αποδεικνύεται αυτό; Μα είναι εµφανές: Κάθε φορά που έρχεται, µας λέει όλα αυτά που θέλουµε να ακούσουµε. Αναφέρεται πάντα στο σηµαντικό ιστορικό µας παρελθόν. Στο σήµερα, αναγνωρίζει τις θυσίες και τις προσπάθειές µας. Επαινεί τα επιτεύγµατά µας. Προβλέπει µε αισιοδοξία το µέλλον µας. ∆ηλώνει πως θα είναι αρωγός στα αιτήµατά µας. Αλλά κάπου µέσα σε όλα αυτά φροντίζει να αποσαφηνίζει πως ό,τι είναι να πληρώσουµε θα το πληρώσουµε. ∆εν είναι αυτή τυπική συµπεριφορά Ελληνα πολιτικού; Οχι, πείτε αν έχετε αντίρρηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα: Ο Πιερ Μοσκοβισί µας πληροφόρησε πως η Ελλάδα είναι εκτός προγραµµάτων. Οτι η οικονοµία της σταθεροποιήθηκε. Οτι οι Ελληνες έκαναν θυσίες. Οτι το Eurogroup θα δώσει τη δόση του ενός δισεκατοµµυρίου. Πως τα πλεονάσµατα που µας έχουν επιβληθεί είναι υπερβολικά. Οτι θα συζητηθεί η µείωσή τους στο µέλλον. Μέχρι και αιχµές άφησε για τον Σόιµπλε και τους Γερµανούς ότι αυτοί φταίνε. Πλην όµως, όσα έχουν συµφωνηθεί πρέπει να πληρωθούν.

Μάλιστα, κάθε πολιτική δύναµη στην Ελλάδα βρήκε κάτι που της άρεσε σε όσα είπε ο κύριος Πέτρος µας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι µας έβγαλε από τα µνηµόνια και πως αποκαθίσταται η εµπιστοσύνη των αγορών. Η Νέα ∆ηµοκρατία πως δικαιώνεται για όσα έλεγε περί υψηλών πλεονασµάτων εκτός πραγµατικότητας. Το ΚΙΝΑΛ, το πόσο καλοί άνθρωποι είναι οι Σοσιαλδηµοκράτες, όπως ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Πιερ Μοσκοβισί µας έχει «ψυχολογήσει» σωστά. Πράγµα καθόλου περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πατέρας του ήταν διάσηµος κοινωνικός ψυχολόγος και η µητέρα του ψυχαναλύτρια. Επίσης, πολιτικός του µέντορας θεωρείται ο Ντοµινίκ Στρος-Καν. Ετσι, φροντίζει να είναι εντάξει και στα καθήκοντά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ταυτοχρόνως να χτίζει το κοινωνικό προφίλ του

Πιερ Μοσκοβισί