Απόψεις|02.03.2019 15:13

Τέμενος στην Αθήνα: Ενός αιώνα καθυστέρηση

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Εµείς είµαστε καθυστερηµένοι πάνω από έναν αιώνα. Το γράφω για όσους στραβοµουτσουνιάζουν για το τέµενος που θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα. Στην πραγµατικότητα, έπρεπε να έχει εγκαινιαστεί πριν από πολύ καιρό.

∆ιότι το είχε υποσχεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο Τρίτο Πρωτόκολλο της Ελληνοτουρκικής Συνθήκης των Αθηνών, που συνήφθη την 1η Νοεµβρίου 1913 και αποτελεί τον επίσηµο τίτλο µε τον οποίο η Ελλάδα ενσωµάτωσε τις «Νέες Χώρες», ορίζεται: «Η Ελληνική Βασιλική Κυβέρνησις θέλει οικοδοµήσει, ιδίαις δαπάναις, τέµενος εν τη πρωτευούση και τέσσαρα άλλα τεµένη εις πτωχά χωρία, όπου υπάρξη αισθητή προς τούτο ανάγκη».

Το 1913 η Αθήνα δεν είχε µουσουλµάνους. Αλλά, όπως είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή, η Ελλάδα είχε πλέον καταστεί «µουσουλµανική δύναµις». «Μουσουλµανική δύναµις» θα πει ότι και η Ελλάδα είχε πλέον µουσουλµάνους πολίτες, γεγονός που µπορούσε να αξιοποιήσει στην εξωτερική πολιτική της. Μια «µουσουλµανική δύναµις» οφείλει να έχει τέµενος στην πρωτεύουσά της.

Για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί είναι η έδρα της πολιτικής εξουσίας, εκεί εδρεύει ο αρχιεπίσκοπος, εκεί θα έπρεπε να εδρεύει ο αρχιµουφτής. Ισως να είχαµε γλιτώσει πολλά αν το είχαµε κάνει τότε αυτό. Αλλά δεν το κάναµε, διότι πάντοτε υπήρχαν στραβά κεφάλια και φοβικοί τύποι. Λόγου γενοµένου περί φοβιών, ένα τέµενος πρέπει να έχει µιναρέ. Χωρίς µιναρέ δεν είναι τζαµί, είναι µασγίδιον, όπως το έλεγαν οι παλαιοί.

∆εν φτάνει που καθυστερήσαµε έναν αιώνα το τέµενος, το φτιάχνουµε λειψό. Λάθος απόφαση. Αν ο µιναρές πρόκειται να «προκαλέσει» αυτούς που δεν αντιλαµβάνονται το δικαίωµα των άλλων στην προσευχή, το ίδιο θα τους προκαλέσει και ένα τέµενος χωρίς µιναρέ. Θυµίζει αυτή η παράλειψη χώρες όπου οι εκκλησίες δεν έχουν εξωτερικά θρησκευτικό σύµβολο.

Για να µην πω ότι θυµίζει Τουρκοκρατία, οπότε ναοί και συναγωγές κτίζονταν στο εσωτερικό οικοδοµικών τετραγώνων για να µη χτυπάνε στο µάτι. ∆εν είναι αργά, βέβαια, για να χτιστεί µιναρές. ∆εν είναι αργά για να συνειδητοποιήσουµε ότι η Ελλάς είναι και σήµερα «µουσουλµανική δύναµις». Ως κράτος µάς χωράει όλους, χριστιανούς και εβραίους, µουσουλµάνους και άθρησκους. Ολους τους κανονικούς ανθρώπους. ∆ιότι οι στραβοί, σε όποιον Θεό και αν πιστεύουν, πουθενά δεν χωράνε.

τέμενος