Απόψεις|02.03.2019 15:16

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο ειδικός στις γέφυρες

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οταν µια σύντοµη διαδικτυακή έρευνα έδειξε «πολιτικός µηχανικός» και µάλιστα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το πράγµα «έδεσε». Το ’χει µε τα γεφύρια. Τοξωτές, δοκογέφυρες, κρεµαστές, καλωδιωτές, αµφίβιες, τύπου Μπέιλι (υπάρχουν όλες αυτές κι άλλες τόσες), φαίνεται να είναι η ειδικότητα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Στην πολιτική µιλάµε πάντα και µεταφορικώς.

Μάλιστα, στο θέµα φαίνεται να είναι πολύ µπροστά από τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταλάβετε, ενώ άπαντες στο κυβερνών κόµµα ασχολούνται τώρα µε τα γεφυρώµατα προς την Κεντροαριστερά, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης είναι αλλού. Στα γεφυρώµατα µε την Κεντροδεξιά. Ενα βήµα µπροστά. Εχει τα δίκια του.

Γιατί εδώ που τα λέµε, την υπόθεση της σύµπλευσης Σοσιαλδηµοκρατίας και Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο την έχει αναλάβει «εργολαβικά» εδώ και δυο-τρία χρόνια. Με επαφές, ηµερίδες, κοινά κείµενα, πρωτοβουλίες. Εχοντας βέβαια από το παρελθόν τέτοιες αντιλήψεις και χωρίς ποτέ να «ξεφύγει». Ακόµη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πολύ «επαναστατικά» του.

Η ιστορία της δηµιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου διαλόγου µεταξύ των δύο «πτερύγων» ήταν σηµαντικός µοχλός πίεσης προς τους εγχώριους του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ. Μπορεί βέβαια να µην πείστηκε η Φώφη Γεννηµατά, έγινε όµως καταλύτης για εξελίξεις που τα αποτελέσµατά τους φαίνονται σήµερα. Ισως όχι σε όλο το εύρος τους µάλιστα.

Αν πιστέψω τις ειδήσεις που έρχονται από το Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών, πια ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης άφησε τους άλλους να ασχολούνται µε την Κεντροαριστερά. Σε ένα κοινό πάνελ µε τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, κατόρθωσε να «γεφυρώσει» λίγο τα πράγµατα µε τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν∆. Τουλάχιστον όσον αφορά την αντιµετώπιση της ακροδεξιάς. Μίλησε για ένα «ευρύτερο µέτωπο που να περιλαµβάνει και τις δυνάµεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς» στην Ευρώπη, χωρίς µάλιστα να λάβει επιθετική απάντηση. Αντιθέτως ο Β. Μεϊµαράκης είπε πως µε ανθρώπους σαν τον ∆. Παπαδηµούλη «µπορούµε να συνεννοηθούµε».

Το αν αυτό ήταν µια συγκυριακή συζήτηση ή θα σηµάνει τίποτε περισσότερο στο µέλλον, θα το µάθουµε. Πάντως ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης κατέδειξε τα ταλέντα του. Εκανε µάλιστα και την πρόβλεψή του για τις εθνικές εκλογές: ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ µπορεί να φτάσουν µαζί το 70%. ∆ιπολισµός, όχι αστεία...

Δημήτρης Παπαδημούλης