Απόψεις|26.02.2023 05:45

Πώς επηρεάζει ο σεισμός τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Μαρία Ζαχαράκη

Οι Έλληνες βοήθησαν με πολύ συναισθηματικό τρόπο τους Τούρκους σε σχέση με τους Δυτικοευρωπαίους, που ενήργησαν στο πεδίο πολύ πιο ψύχραιμα. Οι δυτικές χώρες έστειλαν ομάδες έρευνας και διάσωσης ή βοήθεια, αλλά δεν έκαναν δηλώσεις ή κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «υποστήριξη στον Ερντογάν» την παραμονή των εκλογών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φρόντισε ωστόσο να μετριάσει κατά κάποιο τρόπο αυτόν τον ενθουσιασμό, μιλώντας δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό στο OPEN και στο ethnos.gr

Αποκάλυψε μία πρόταση 6 σημείων που υπέβαλλε η Άγκυρα στην Αθήνα στη συνάντηση Καλίν-Μπούρα στο Βερολίνο στα μέσα Δεκέμβρη υπό τη σκέπη της Γερμανίας.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια της Ελλάδας, αλλά για να πούμε ότι θα υπάρξει μία άλλη θετική διάθεση μεταξύ μας, θα πρέπει να μας απαντήσει η Αθήνα στα 6 σημεία», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να δείχνει κάποια βιασύνη ως προς την απάντηση, καθώς γνωρίζει ότι εν μέσω θεομηνιών και εκλογικού ανεμοστρόβιλου, δεν είναι ώρα για επίλυση εξωτερικών ζητημάτων.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει γιατί επομένως αποκάλυψε την πρόταση των 6 σημείων και μάλιστα σε ελληνικά ΜΜΕ; Για να αποκτήσει το πλεονέκτημα του ποιος ρίχνει πρώτος την μπάλα στον άλλον; Για να δείξει, ενόψει επίσκεψης Μπλίνκεν, ποιος είναι ο «ευδιάθετος» και ποιος ο «κακοδιάθετος» για διάλογο και απαντήσεις; Για να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα; Η απάντηση μπορεί να είναι μία, όλες ή και καμία από τις παραπάνω. Το αποτέλεσμα ήταν πάντως να εμφανίσει την Αθήνα «υπόλογη» και την Άγκυρα «αποποιούσα» ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για βελτίωση σχέσεων.

Τι σκέφτεται η «μετα-σεισμική» πολιτική ανάλυση στην Τουρκία για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις;

Η πολλή θετική επικοινωνιακή εικόνα που διαμορφώθηκε στην Τουρκία τις πρώτες ημέρες μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου με την έλευση της ΕΜΑΚ και των άλλων ελληνικών (εθελοντικών κυρίως) ομάδων διάσωσης είναι γεγονός ότι ανέτρεψαν αιφνιδίως την ελληνοτουρκική αρθρογραφία και πολιτική ανάλυση στα τ/ΜΜΕ.

Η μεγάλη ελληνική δόση συναισθήματος μέτρησε πολύ για τον μέσο Τούρκο και επηρέασε ακόμη και τους πιο καχύποπτους ως προς την ελληνική πολιτική αρθρογράφους στο να μαλακώσουν πρόσκαιρα (;) - θα δείξει- την πένα τους, όπως ο ‘σκληρός’ αρθρογράφος της ‘Μιλιέτ’ Οζάι Σεντίρ. «Ομάδες από την Ελλάδα, που βρίσκεται 750 χιλιόμετρα δυτικά της ζώνης του σεισμού και όπου όλος ο κόσμος αναρωτιόταν πότε θα πολεμήσουν εναντίον μας, σώζουν δικά μας παιδιά κάτω από τα ερείπια», έγραψε μία εβδομάδα μετά το σεισμό.

Ο αρχικός ενθουσιασμός, ωστόσο, δεν άργησε να υποχωρήσει μετά από λίγες ημέρες και να δώσει τη θέση του σε μία πιο πραγματιστική εξέταση της επήρειας του σεισμού στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές θεωρούν ότι η μακροχρόνια ανοιξιάτικη διάθεση με την Ελλάδα μετά τον σεισμό του ’99 μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη αυτή τη φορά και προέβησαν σε μία προσεκτική «υπενθύμιση» του ότι η εξαιρετική συνθήκη που διαμόρφωσαν οι σεισμοί, δεν επηρεάζει καθόλου τις παγιωμένες θέσεις της τ/κυβέρνησης στα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ισμαήλ Σαχίν – Εφημερίδα Aksam

«Τα συλλυπητήρια έχουν μια προνομιακή και αξέχαστη θέση στον τουρκικό πολιτισμό.

Μετά τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου και του Δένδια, πολλοί άρχισαν να μιλούν για τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Ειλικρινά, αυτό είναι πολύ απίθανο. Τι μπορεί να συμβεί; Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να γίνουν δηλώσεις για την άμβλυνση των εντάσεων και μια περίοδος ύφεσης θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσω αμοιβαίων επισκέψεων. Αυτό είναι το μόνο που θα συμβεί!»

Ιλτέρ Τουράν - Εφημερίδα NB Ekonomi

«Ο Δένδιας θεωρείται γενικά ο πρωτοπόρος της σύγκρουσης με την Τουρκία, με απώτερο στόχο την πρωθυπουργία μελλοντικά. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων του Δένδια ή αν η Ελλάδα γίνεται πιο δεκτική στις συμβουλές άλλων κρατών, εταίρων για την επίλυση των διαφορών τους μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό μένει να το δούμε, αλλά είναι αλήθεια ότι ο σεισμός έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να απομακρυνθούν από συγκρουσιακές προσεγγίσεις.

Η διπλωματία των σεισμών φαίνεται να μαλακώνει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον».

Δεν έλειψε βέβαια κι η παρουσία του δεδομένου σκληρού πυρήνα των ακραίων, όπως η ε/φ Αϊντινλίκ, που υποστήριξε ότι εκ μέρους της Ελλάδας διεξάγεται υποκριτική επιχείρηση ήπιας ισχύος με μοχλό την προσφερόμενη βοήθεια για τους σεισμούς.

Αρμαγάν Κιούλογλου – Εφημερίδα Γενίτσαγ (Καλό Κόμμα)

«Θα ήταν φρόνιμο να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε υπόψη ότι [η Αθήνα] μπορεί να επιχειρήσει κάποιο «τετελεσμένο γεγονός» στηριζόμενη στις ΗΠΑ σε μια περίοδο που εμείς επικεντρωνόμαστε στην επούλωση των πληγών».

ελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίαΤουρκίασεισμός