Απόψεις|04.03.2019 15:29

Οι µικροί Ορµπαν της ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Είναι κι αυτή η ενέργεια που εκπέµπουν οι ∆ελφοί που ενθάρρυνε τον πρόεδρο της Ν∆ να ανακοινώσει πως σήµερα θα ζητήσει µε επιστολή του προς το ΕΛΚ την αναστολή της συµµετοχής σε αυτό του ακροδεξιού κόµµατος του Β. Ορµπαν, Fidesz. Κάτι που έχουν ζητήσει ήδη άλλα οκτώ κόµµατα των Ευρωπαίων συντηρητικών.  

Αναστολή όµως γιατί; Υπάρχει κάποιος Ευρωπαίος αξιωµατούχος που να θεωρεί ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτίθεται να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές ιδέες του και να απωθήσει τις ακροδεξιάς υφής φαντασιώσεις του; Ενδεχοµένως για τον ίδιο λόγο που η Νέα ∆ηµοκρατία δεν διέγραψε τον Νίκο Γεωργιάδη αλλά απλώς έχει θέσει σε αναστολή την κοµµατική του ιδιότητα έως ότου τελεσιδικήσει η «προσωπική υπόθεσή» του.  

Βεβαίως τα αντανακλαστικά της «γαλάζιας» ηγεσίας λειτούργησαν ακαριαία όταν η διαγραφή αφορούσε τον Μίχαλο, τον Αντώναρο και την Παπακώστα, αλλά αυτά τώρα είναι ψιλά γράµµατα. ∆ιότι το µείζον για τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν είναι το πώς µπορεί να κρατήσει έστω και προληπτικά µια απόσταση από τον «εθελοντή» Γεωργιάδη, αλλά το πώς θα παραλληλίσει τον «Ορµπαν του Νότου», όπως αποκαλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, µε τον γνήσιο Ορµπαν που πρωθυπουργεύει στην Ουγγαρία.

Και όχι µόνο αυτό. Ο πρόεδρος της Ν∆ διατυπώνει και την απορία του γιατί οι Ευρωπαίοι αριστεροί, σοσιαλιστές και σοσιαλδηµοκράτες δεν έχουν σκεφτεί ακόµα να λάβουν ανάλογα µέτρα για τον Τσίπρα. Το ΕΣΚ να µην τον προσκαλεί ως παρατηρητή στις συνόδους του, η Προοδευτική Συµµαχία σε εκδήλωση της οποίας µιλάει απόψε να τον αποµονώσει και το Κόµµα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τον αποβάλει.

Ωραία όλα αυτά. Τι θα γίνει όµως µε τους µικρούς Ορµπαν που έχει υιοθετήσει και αγκαλιάσει η «γαλάζια» οικογένεια; Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης αντιδρά στην ορµπανοποίηση της πολιτικής εντός και εκτός τειχών, ανέχεται συµπεριφορές προσώπων που θεωρούνται ακραίες και σε ορισµένες περιπτώσεις επικίνδυνες. Από στελέχη του που δαιµονοποιούν την ηγεµονία της Αριστεράς, χαρακτηρίζουν τις ιδέες της ελαττωµατικές και προσπαθούν να αφυπνίσουν τη βαθιά ακροδεξιά. Από εκείνους που µε την πρώτη κρίση που θα ταλανίσει το εσωτερικό της Ν∆ θα προκαλέσουν σύγκρουση µε την Κεντροδεξιά και τη λεγόµενη φιλελεύθερη πτέρυγα της παράταξης. Η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει…

Νέα Δημοκρατία