Απόψεις|04.03.2019 15:43

Πώς να το χάσουµε αξιοπρεπώς

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το γήρας είναι βασικός παράγοντας για την απώλεια της µνήµης, είτε αυτή είναι περιορισµένη, είτε οφείλεται σε ήπια γνωστική δυσλειτουργία, είτε -το χειρότερο οφείλεται στην άνοια. Και επειδή το ποσοστό των Ελλήνων που περνάει στην ηλικία του γήρατος αυξάνει συνεχώς και θα αυξηθεί ακόµη περισσότερο στο µέλλον, πρέπει από τώρα να πάρουµε τα µέτρα µας.

Κυρίως πρέπει να τοποθετηθούν οι κατάλληλες πινακίδες στους δρόµους και στις διασταυρώσεις. Η µνήµη, όπως λένε οι γιατροί, δεν είναι η µόνη που διαταράσσεται εξαιτίας του γήρατος. ∆ιαταράσσεται και η λογική. Το να ξεχνάς να πάρεις το χάπι σου δεν είναι πρόβληµα εφόσον θυµάσαι να τοποθετήσεις ένα υπενθυµητικό σηµείωµα σε περίοπτο µέρος και καταφέρνεις να το διαβάζεις.

Οταν όµως αρχίζεις να καταπίνεις το σηµείωµα και να ξαναβάζεις το χάπι στο κουτί, το πράγµα αρχίζει και γίνεται σοβαρό (αν και είναι οικονοµικότερο, διότι δεν θα χρειαστείς ξανά χάπια). Αντίστοιχα, το να ξεχνάς να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι τόσο σοβαρό. Το παθαίνουν και πολλοί νέοι που έχουν µνήµη ελέφαντα. Αν όµως περιµένεις το κράτος να πληρώσει σε σένα τον ΕΝΦΙΑ αντί να του τον πληρώσεις εσύ, αρχίζουν τα προβλήµατα.

Επιδεινώνονται όταν προσκοµίζεις στην Εφορία ως δικαιολογητικό το χάπι που δεν πήρες το πρωί. Το ίδιο ισχύει µε τον φόρο εισοδήµατος. Είναι µια πένθιµη επέτειος που εορτάζεται άπαξ ετησίως ή σε δώδεκα δόσεις και προξενεί ψυχικό άλγος και βογκητά. Ιατρικώς έχει αποδειχθεί η στενή σχέση µεταξύ της κατάθλιψης και των γνωστικών δυσλειτουργιών. Επειτα από κάθε εκκαθαριστικό σηµείωµα, είναι φυσιολογικό να απωθήσεις το τραυµατικό βίωµα στα βάθη του υποσυνειδήτου.

Για να µην πούµε για βαριές περιπτώσεις όπως ο ΦΠΑ. Κι άµα συσσωρεύεις τόσα τραύµατα στο υποσυνείδητο, το να καταπιείς το σηµείωµα αντί για το χάπι είναι απλώς ζήτηµα χρόνου. Γι’ αυτό πρέπει από τώρα, πριν µας πάρουνε τα χρόνια, να τοποθετήσουµε τις κατάλληλες πινακίδες στους δρόµους: «Πήρες το πρωί το χάπι σου;». «Τι το έκανες το σηµείωµα;». «Θυµάσαι τι είναι ο ΕΝΦΙΑ;». «Υπέβαλες δήλωση στο Κτηµατολόγιο;». «Τι είναι το Ε9;». «Σε ποια από τις 120 δόσεις βρίσκεσαι;». Με αυτές τις νοητικές ασκήσεις, πιστεύω ότι θα διατηρήσουµε τη γνωστική µας ικανότητα και ίσως καταφέρουµε να καταπίνουµε το σωστό χάπι.

ΕΝΦΙΑ