Απόψεις|05.03.2019 11:21

Τα στοιχήματα της οικονομίας

Έθνος Γνώμη

Η … πραγµατική έξοδος στις αγορές -ύστερα από εννέα χρόνια εκδίδεται 10ετές οµόλογο- σηµατοδοτεί για την Ελλάδα την επιστροφή στην κανονικότητα: η συγκυρία είναι ασφαλώς ευνοϊκή – δεν έχει ακόµα στεγνώσει το µελάνι που χρησιµοποίησε η Moody’s για την ανακοίνωση της αναβάθµισης της χώρας µας κατά δύο µονάδες.

Τα στοιχήµατα βεβαίως είναι αρκετά: από το ύψος του επιτοκίου ως το προφίλ των επενδυτών που θα επενδύσουν στα ελληνικά οµόλογα. Αλλά αυτά είναι λεπτοµέρειες, από τη στιγµή που η ελληνική οικονοµία ήταν αποκλεισµένη από τις αγορές τα χρόνια των µνηµονίων.

Η δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται από τις αγορές θα λύσει και το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι µεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, και αφορά τη χρηµατοδότησή τους µε έκδοση οµολόγων.

Βεβαίως, δεν πρέπει να λησµονούµε ότι τα ελληνικά επιτόκια παραµένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, και αυτό από τη µία πλευρά καθιστά τα οµόλογα της χώρας ελκυστικά, αλλά από την άλλη συνεπάγεται µεγάλο κόστος και για τα δηµόσια οικονοµικά αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησµονούµε ότι πριν από µία τετραετία, το στοίχηµα για την Ελλάδα ήταν η αποφυγή ενός Grexit, που οι πάντες θεωρούσαν κάτι παραπάνω από πιθανό. Σήµερα κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο για τις αγορές, και αυτό είναι το σηµαντικότερο κέρδος για τη χώρα µας. Εποµένως, το στοίχηµα σήµερα είναι να µην επηρεαστεί η πορεία της ελληνικής οικονοµίας από µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδο.

Ελλάδααγορέςελληνικές επιχειρήσεις