Απόψεις|05.03.2019 12:46

Τα οικόπεδα

Πάνος Θεοδωρίδης

Από τις ελπίδες, στη διαδικασία υλοποίησης. Από την προεργασία, στην εφαρµογή. Από τα «εάν», στο «διά ταύτα». Από τα οικόπεδα, στον εντοπισµό, στην άντληση και στη διανοµή. Ο θρύλος για µια Ανατολική Μεσόγειο-Ελντοράντο ενεργειακών πηγών ήταν διαδεδοµένος µεταξύ των ονειροπόλων και των ειδικών, ενώ η αναζήτησή τους άρχισε από τον Μεσοπόλεµο.

Για την ώρα, η τεχνολογία φανερώνει σταδιακά µεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, που µπορεί υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί. Η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ρουµανία αποδείχτηκε πως είχαν το αναγκαίο υπόβαθρο και εν µέρει ξεκίνησαν τις πρώτες γεωτρήσεις. Αλλά νέα οικόπεδα, στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, δείχνουν πως γεννιέται ένας νέος υποθαλάσσιος θησαυρός, που έχει κινήσει πολλαπλό ενδιαφέρον σε κράτη και εταιρείες.

Η διαδικασία µόνο παιχνιδάκι δεν είναι. Αν εξαιρεθούν η Βόρεια Θάλασσα, η Βενεζουέλα και οι Ηνωµένες Πολιτείες, γύρω από τη Μέση Ανατολή τα κοιτάσµατα έχουν δηµιουργήσει νέες χώρες, έχουν εξαφανίσει άλλες, ενώ η άντληση και η διανοµή τους έχουν επηρεάσει τον παγκόσµιο χάρτη. Τα τρυπάνια τώρα άρχισαν δουλειά και γέννησαν προσδοκίες που θα αλλάξουν την «τρυφερή» εικόνα της Μεσογείου. ∆ικαίως κρύβουν πολλές παγίδες και οι µεγάλες δυνάµεις αναπροσαρµόζουν τη στρατηγική τους. Πλάθονται συµµαχίες και ανησυχίες, µε τον ίδιο έντονο ρυθµό. Οι θάλασσες του τουρισµού και της ιστορίας αναγκάζουν τα ενδιαφερόµενα κράτη να επανασχεδιάσουν την ίδια τους την ύπαρξη.

Είναι απλώς νωρίς, πολύ νωρίς. Κανένας δεν ξέρει έως πού θα απλωθεί το παγκόσµιο ενδιαφέρον, καθώς οι πιο εξελιγµένες χώρες, όπως αυτές της Ευρώπης, διψούν για ενέργεια. Οσο για την Τουρκία, που µας ενδιαφέρει βέβαια, οι βόλτες του στόλου της, οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι φραστικές ακρότητες έχουν τον λόγο τους: οι ΑΟΖ της Τουρκίας δεν έχουν για την ώρα συγκεντρώσει κάποιο αντλητικό ενδιαφέρον.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτοµέρεια: η ρουµανική ακτοφυλακή δεν δίστασε να «µπουµπουνήξει» µε πυρά την απόπειρα Τούρκων ψαράδων να ρίξουν δίχτυα στα νερά της. Τα οικόπεδα των ελπίδων, για την ώρα, προκαλούν αρκετό εκνευρισµό. Οχι άδικα, αλλά η κατάσταση αυτή θα τραβήξει σε µάκρος.

ΒενεζουέλαΑλβανίαΗνωμένες ΠολιτείεςΡουμανίαΕλλάδα