Απόψεις|06.03.2019 12:14

?ρα συντονισµού

Έθνος Γνώμη

Οι διώξεις για το Μάτι δεν είναι παραποµπές σε δίκη, πόσω µάλλον καταδίκες: οι 20 άνθρωποι που αντιµετωπίζουν κατηγορίες για αµέλεια και έλλειψη συντονισµού θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το χάος που προέκυψε στην εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου της περασµένης χρονιάς.

Ανεξαρτήτως των ευθυνών του καθενός -τις οποίες θα αναζητήσει η ∆ικαιοσύνη- ένα είναι το προφανές που προκύπτει από τη δικαστική έρευνα: ότι οι αρµόδιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν συντονισµένα – και το αποτέλεσµα ήταν η απόλυτη καταστροφή, µε 100 ανθρώπους νεκρούς και περιουσίες χαµένες. Βεβαίως, η απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να φέρει κανέναν πίσω στη ζωή, ούτε να ξαναφτιάξει περιουσίες που κάηκαν. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απολύτως αντίξοες – και συνέτειναν στο να εξελιχθεί η τραγωδία µέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Η διερεύνηση των ευθυνών έχει αξία ως προς τούτο: να γίνει µάθηµα η καταστροφή – και να ληφθούν µέτρα ώστε να µην ξανασυµβεί.

Η αλήθεια είναι ότι έως τώρα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις ευθύνες των προσώπων. Οµως, το πρόβληµα δεν είναι εκεί – αν ήταν άλλος ο περιφερειάρχης ή ο δήµαρχος, θα ήταν καλύτερος ο συντονισµός των υπηρεσιών;

Είναι φανερό ότι προβληµατικές είναι οι δοµές του κράτους σε σχέση µε την πυροπροστασία. Και πέρα από την όποια δικαστική εξέλιξη, σε αυτό το πεδίο πρέπει να αναζητηθούν οι λύσεις που θα αποτρέψουν την επόµενη τραγωδία.

Μάτιδιώξεις