Απόψεις|07.03.2019 14:20

Φωτιά στην Ανατολική Αττική: Πόρισµα - µάθηµα

Έθνος Γνώμη

Το πόρισµα κονιορτοποιεί όλες τις δηλώσεις των αρµοδίων -πολιτικών και επιχειρησιακώνπου είχαν ακουστεί τις πρώτες ηµέρες µετά την τραγωδία. Το «ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω λάθη» που είχε ακουστεί από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Η υπόθεση θα πάρει τον δρόµο της Δικαιοσύνης, που θα αναζητήσει τις ευθύνες του καθενός. Ωστόσο, το πόρισµα του εισαγγελέα δεν πρέπει να χρησιµεύσει µόνον επ’ αυτού: Ε ίναι προφανές ότι ο συντονισµός των υπηρεσιών που εµπλέκονται στην αντιµετώπιση τέτοιων καταστροφών είναι και σήµερα στο επίπεδο που ήταν τον περασµένο Ιούλιο. Είµαστε ήδη στον Μάρτιο, κάτι το οποίο σηµαίνει ότι ο χρόνος έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν είναι πια µεγάλος.

Πράγµατι, τον περασµένο Ιούλιο ήταν οι θυελλώδεις δυτικοί άνεµοι που µεγιστοποίησαν την καταστροφή: ένα σπάνιο φαινόµενο, που, ωστόσο, µπορεί να επαναληφθεί µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο – και ο καθένας µπορεί να εικάσει το αποτέλεσµα. Οι αρµόδιοι, πολιτικοί και επιχειρησιακοί, οφείλουν να λάβουν τα µέτρα τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα επανάληψης µιας τέτοιας τραγωδίας. Ας γίνει -αν µη τι άλλο- µάθηµα η καταστροφή του περασµένου Ιουλίου.

ΜάτιΡαφήναφωτιά