Απόψεις|25.04.2023 08:05

Δύο δημοσκοπήσεις «κόκκινα αυγά»

Έθνος Γνώμη

Μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις (Alco, Opinion) δείχνουν ότι η Ν.Δ ανακάμπτει μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Eπανακάμπτει ένα ποσοστό των απωλειών που εμφάνισε στις αρχές Μαρτίου. Το 40 ως 42% του εκλογικού σώματος, «ακούει» όσα λέει το κυβερνητικό κόμμα. Είναι ο ζωτικός χώρος του.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν οριακές διακυμάνσεις προς τα πάνω ή τα κάτω, με αμελητέα κέρδη ή απώλειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια σημαντική ανοδική πορεία μέσα στο 2022. Τώρα φαίνεται να δυσκολεύεται να απευθυνθεί σε νέα ακροατήρια, ιδιαίτερα τα «κεντρώα» που η μετακίνησή τους δίνει συνήθως το νικητή των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παλεύει να ξεφύγει από μία καθοδική κίνηση, αν και σταθεροποιείται σχετικά και φαίνεται ότι υπάρχει χώρος προς τον οποίο μπορεί να απευθυνθεί.

Οι μονοθεματικές προεκλογικές εκστρατείες δεν φαίνεται να συγκινούν τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, σε τελευταία ανάλυση, πίσω από το παραβάν, ο πολίτης θα ψηφίσει θετικά. Με βάση δηλ. την πεποίθησή του για το ποιος θα κυβερνήσει καλύτερα, ποιος θα μπορεί και θα τολμά να λύνει τους «γόρδιους δεσμούς» της καθημερινότητας.

Ο πολιτικός διάλογος τουλάχιστον από τα τρία «κυβερνητικά» κόμματα, πρέπει να διευρύνει τα σύνορά του και να συμπεριλάβει όλα εκείνα τα θέματα που είναι πρώτης γραμμής για τη χώρα και την ποιότητα ζωής των πολιτών – από τα οικονομικά και την υγεία, ως την ασφάλεια, την παιδεία, την προοπτική της χώρας.

«Κερδισμένοι» αυτό το πρώτο διάστημα της προεκλογικής καμπάνιας, εμφανίζονται επίσης τα μικρότερα κόμματα: το Κ.Κ.Ε, ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης και οι νοσταλγοί του Κασιδιάρη ή απλώς οι ακραία οργισμένοι αντισυστημικοί ψηφοφόροι.

Όλα αυτά ως φωτογραφίες της στιγμής, αφού η «γκρίζα ζώνη» αν και μειώθηκε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την περίοδο αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, βρίσκεται ακόμη υψηλά, στο 11% με 14%. Αν υποθέσουμε ευλόγως, οτι ένα ποσοστό θα οδηγηθεί στην αποχή ή στην επιλογή λευκό και άκυρο, τότε οι υπόλοιποι της «γκρίζας ζώνης» που μπορεί να αποφασίσουν και πίσω από το παραβάν, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς, την πιθανότητα αυτοδυναμίας σε δεύτερη εκλογική μάχη ή τη δυνατότητα ύπαρξης βιώσιμης συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις πρώτες ή πιθανότατα τις δεύτερες εκλογές.

δημοσκοπήσειςΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑεκλογές