Απόψεις|28.04.2023 08:45

Κόμματα και εκλογές: Αλήθειες ή «νάχαμε να λέγαμε»;

Έθνος Γνώμη

Πενήντα (50!!) κόμματα θέλουν να ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 21η Μαϊου. Μπορεί βέβαια να μην κατεβούν όλα στις κάλπες, επειδή θα περάσουν από τον έλεγχο του αρμοδίου Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου. Μπορεί ο Άρειος Πάγος να αποκλείσει κάποια για λόγους τυπικούς (όπως πχ το κόμμα των Εμφιετζόγλου - Μπογδάνου) ή ουσιώδεις (θα αποδειχθεί την Τρίτη, αν συμμετάσχει τελικά το κόμμα του Κασιδιάρη και του Κανελλόπουλου).

Το προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής κομμάτων ήταν 70 και πλέον χρόνια πριν. Στις πρώτες εκλογές που έγιναν μετά τον Εμφύλιο, το Μάρτιο 1950, κατήλθαν στις εκλογές 44 κόμματα. Τότε βέβαια το σύστημα ήταν απλή αναλογική χωρίς το όριο του 3% και μπήκαν στη Βουλή 17 κόμματα!!! Και βέβαια δεν συμμετείχε κανένα αριστερό κόμμα. Η αριστερά είχε εξοβελιστεί ή ήταν σε «διακοπές» στα ξερονήσια και τις φυλακές.

Τώρα έχουμε, ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε, μια ώριμη δυτική δημοκρατία. Πολλά κόμματα που κατέθεσαν χαρτιά στον Αρειο Πάγο, είναι -ας πούμε- το καπρίτσιο κάποιων ανθρώπων. Δεν εκφράζουν κάτι περισσότερο. Αυτά που εκφράζουν είτε κοινωνικά στρώματα, είτε ευρύτερα τμήματα του λαού, είτε τάσεις και ιδέες, είναι λιγότερα από τα δάχτυλα των δύο χεριών

Αυτά λοιπόν, πρέπει να απαντήσουν με την πράξη τους αυτές τις τρεις εβδομάδες, εάν θα συζητήσουν τα σοβαρά και μείζονα θέματα που τίθενται στο λαό και στη χώρα. Επειδή μέχρι τώρα, η ουσιώδης κουβέντα έχει εξοριστεί. Μένουν τα κόμματα στο θεαθήναι. Σε μια κουβέντα για την κουβέντα, σε υψηλούς τόνους, αποκρύβοντας το ανύπαρκτο περιεχόμενο. Συμμετέχουν στο κυνήγι ανεμόμυλων θέτοντας στην προτεραιότητα ερωτήματα που δεν είναι σημερινά, ή είναι ψευδεπίγραφα.

Η πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα. Η ίδια η ζωή των ανθρώπων είναι δύσκολη και πεισματάρα. Και θέτει ερωτήματα που πρέπει τα κόμματα που παρουσιάζουν προγράμματα, να τα απαντούν με τρόπο πειστικό. Να μας λένε π.χ. και πόσο κοστολογούνται οι λύσεις που περιέχονται σε αυτά τα προγράμματα που διακηρύσσουν. Αν αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας ή είναι ευχολόγια και η χώρα θα καταρρεύσει… Αυτά οφείλει να τα ξέρει ο ελληνικός λαός πριν προσέλθει στις κάλπες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςκόμματαεκλογές 2023