Απόψεις|29.04.2023 09:20

Αλλαγή με συμμετοχή

Κώστας Ζαχαριάδης

Με τις εκλογές της 21η Μαΐου να απέχουν λίγες εβδομάδες, οι πολίτες και η χώρα έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για αλλαγή. Στην πραγματική οικονομία, οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αποτυχημένων πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη, όταν πηγαίνουν στο σούπερμαρκετ με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί, όταν βλέπουν το εισόδημα τους να τελειώνει στις δυο με τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Όταν οι συνταξιούχοι έχουν χάσει σημαντικό τμήμα της αγοραστικής τους δύναμης όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους ανάγκασε εκατομμύρια συμπολίτες μας να ζούνε με κουπόνια: κουπόνια για το σούπερμαρκετ, κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για τα καύσιμα, κουπόνια για τη γιορτή του Πάσχα. Οδήγησαν τους πολίτες στη φτωχοποίηση, τους ευάλωτους στην εξαθλίωση, ενώ οι λίγοι και ισχυροί γίνονται πλουσιότεροι. Η κρίση ως ευκαιρία για εσωτερική αναδιανομή, διεύρυνση των ανισοτήτων, αύξηση των αδικιών.

Η επιλογή, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη: Άλλα τέσσερα χρόνια που το κράτος, το ρεύμα, η υγεία, η παιδεία, ακόμα και το νερό εντέλει, θα ανήκουν ή θα χαρίζονται στην ελίτ των προνομίων, της κερδοσκοπίας ή του γαλάζιου κόμματος; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στον τόπο μας και στον λαό μας;

Μια ευκαιρία στην αλλαγή, στην πρόοδο, στην εντιμότητα, στο δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη, στην αξιοπρέπεια; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Και σε αυτά τα διλήμματα καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Δικαιοσύνη παντού, ή προνόμια για λίγους; Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Αλλαγή ή Μητσοτάκης;

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, λοιπόν, ερχόμαστε με το πρόγραμμά μας που είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες: 1. αύξηση μισθών, 2. μείωση τιμών, 3. ρύθμιση χρεών, 4. ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Στις προσεχείς εκλογές της απλής αναλογικής οδεύουμε για πρώτη φορά σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου, δηλαδή η ψήφος αντιστοιχίζεται στη Βουλή. Η βούληση του λαού εκφράζεται με τον πλέον ξεκάθαρο και δημοκρατικό τρόπο στην πολιτική σκηνή. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει σταθερότητα με προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι δυνατόν και στην Ελλάδα να επιτευχθεί σταθερότητα με μια προοδευτική κυβέρνηση συμμαχίας. Οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις απέδειξαν τις αδυναμίες τους και τις καταστροφικές για τους πολίτες πολιτικές τους.

Απέναντι στην εμμονική επιμονή του κ.Μητσοτάκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση και το φόβο του μπροστά στην απλή αναλογική, η εναλλακτική για τη χώρα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως πρώτη, και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο και θέλουν να γυρίσει η χώρα σελίδα και θέλουν να βρεθεί ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Τη μέρα της 21ης Μαϊου ο λαός πρέπει να πει το  αποφασιστικό «όχι» στο καθεστώς της ακρίβειας, των σκανδάλων, των υποκλοπών και της διαφθοράς, στο καθεστώς Μητσοτάκη, στη «Μαξίμου Α.Ε.». Και να πει το μεγάλο και αποφασιστικό «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η μόνη προϋπόθεση για να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που θα σημάνει την εντολή αλλαγής και την έλευση της προοδευτικής κυβέρνησης. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα απ’ αυτό το τέλμα.

Σε αυτές τις εκλογές της απλή αναλογικής δεν θα υπάρχουν  μπόνους, που θα πολλαπλασιάζουν τεχνητά τις ψήφους και θα διαστρεβλώνουν την λαϊκή βούληση. Δεν θα υπάρχουν ψήφοι και πολίτες δύο ταχυτήτων. Την 21η Μάη ό,τι ψηφίζεις στην κάλπη, βγαίνει στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θέλει να γίνει κυβέρνηση για δεύτερη φορά, πρώτη φορά όμως για να κυβερνήσει με βάση το δικό του σχέδιο, με βάση το δικό του πρόγραμμα, με βάση τη δική του στρατηγική χωρίς την πίεση της τρόικα και των θεσμών.  Και αυτή θα είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία, για τους πολίτες.

Στις εκλογές θα έχουμε συσχετισμούς, που μπορούν να αναδείξουν κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες ή σε τρίτες πολιτικές εκλογές αστάθειας, αβεβαιότητας, περιπέτειας για τον τόπο. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί κυρίως στη συμμετοχή. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι, για να παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις χωρίς να συμμετέχουν. Αυτή η μεθόδευση πρέπει να γυρίσει boomerang, εμείς καλούμε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιο κόμμα θεωρούν εγγύτερα στις απόψεις τους, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίζουν γι αυτούς χωρίς αυτούς. Η συμμετοχή και η κοινωνική κινητοποίηση αλλάζουν το αποτέλεσμα, η συμμετοχή και το ισχυρό προοδευτικό ρεύμα θα φέρουν τη μεγάλη νίκη.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023