Απόψεις|30.04.2023 08:10

O Νέρων, η Πυθία και ο πολιτικός χρόνος των ηγετών

Έθνος Γνώμη

Δύο γεγονότα μου έδωσαν το έναυσμα για αυτό το άρθρο.

Το πρώτο, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων, που κατά τεκμήριο κυβέρνησαν ή θα κυβερνήσουν στο μέλλον, μίλησαν αυτές τις μέρες στο Φόρουμ των Δελφών. Στους Δελφούς πού είναι ο «ομφαλός της γης». Από εκεί η Πυθία έδινε τους χρησμούς της.

Το άλλο γεγονός είναι ότι σαν χθες ήταν η επέτειος της γέννησης, αλλά και του θανάτου, του μεγάλου Κωνσταντίνου Καβάφη. Ισως του μεγαλύτερου ποιητή που έγραψε στην ελληνική γλώσσα και σε κάθε περίπτωση από τους κορυφαίους. Αχρονος, με μηνύματα που έχουν γενική αξία. Και παγκόσμιος.

Μου ήρθε στο μυαλό λοιπόν, ένα ποίημα του Καβάφη που θεωρώ πολύ σημαντικό. «Η διορία του Νέρωνος».

Με λίγα λόγια λέει ότι ο Νερών που γλεντούσε στην Αχαΐα, έστειλε ανθρώπους του στους Δελφούς, να πάρουν ένα χρησμό από την Πυθία για το τι πρέπει να φοβάται.

Ο δελφικός χρησμός έλεγε «τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται». Δεν ανησύχησε. Ηταν μικρός ακόμη, μόλις 30 χρονών… Άρα σου λέει έχω περιθώρια…

Ο Καβάφης έχει τρεις σειρές στο τέλος του ποιήματος που είναι όλη η ουσία:

«Aυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβας

κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί,

ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ».

Ο πολιτικός χρόνος που έχουν οι ηγέτες και τότε και τώρα και πάντα είναι άδηλος. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν οτι είναι προσωρινοί. Και αυτό δεν αφορά βέβαια, τον τωρινό ηγέτη της χώρας, ή τον χθεσινό, αλλά όλους αυτούς θα ρθουν και θα ασκήσουν εξουσία. Να ξέρουν ότι πρέπει να πορεύονται με γνώμονα το γενικό καλό. Γιατί ανά πάσα στιγμή, ένας «Γάλβας» μπορεί να καραδοκεί…

Οικονομικό Φόρουμ Δελφώνειδήσεις τώραΚωνσταντίνος Καβάφης