Απόψεις|05.05.2023 07:50

Εκλογές 2023 – Βαρουφάκης, Κασιδιάρης: Τα σταφύλια της οργής

Έθνος Γνώμη

Η ως τώρα προεκλογική συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα δύο άκρα: Στον Κασιδιάρη και στον Βαρουφάκη.

Γιατί γίνεται αυτό; Τι είναι αυτό που συνδέει τα δύο άκρα; Πολιτικά βεβαίως είναι η μία και η άλλη πλευρά του πολιτικού τόξου, άρα δεν έχουν σύμπτωση.

Ο χρυσαυγίτης πιστεύει στη βία. Ο Βαρουφάκης τρώει ξύλο… Ο χρυσαυγίτης θέλει να συσπειρώσει την τυφλή οργή. Ο Βαρουφάκης στοχεύει στη συσπείρωση όσων είναι τσαντισμένοι από αυτά που γίνονται στη ζωή τους και δεν βλέπουν μία ορθολογική διέξοδο. Έτσι καταλήγουν στον ανορθολογισμό made in Greece. Κλειστές τράπεζες, κλειστό χρηματιστήριο, «Δήμητρες», φληναφήματα ενός μαθητευόμενου μάγου.

Θα σας διηγηθώ μία ιστορία που έζησα το περασμένο Σάββατο. Σε διπλανό τραπέζι σε ένα καφέ, κάθονται 5 νέοι, 30 και κάτι, 30 παρά κάτι. Τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι. Συζητούν διάφορα δικά τους. Κάποια στιγμή ξεκινούν μία πολιτική κουβέντα για το τί θα ψηφίσουν. Λέει ο πρώτος: θα ψηφίσω Βαρουφάκη. Να κλείσει τις τράπεζες, να τους γ…, δεν με ενδιαφέρει… Κάτι του αντέτεινε η κοπέλα ότι δεν είναι φερέγγυος ο Βαρουφάκης… Τότε το ίδιο παιδί που θα ψήφιζε Βαρουφάκη, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε με έμφαση: έ τότε, αν δεν ψηφίσω Βαρουφάκη, θα ψηφίσω τον Ηλία… Ποιόν Ηλία; ρωτάει ένας άλλος. Τον Κασιδιάρη, τού λέει. Με αυτήν την απίστευτη ευκολία άλλαξε από τον Βαρουφάκη στον Κασιδιάρη. Προφανώς, θεωρώντας ότι έτσι ξεσπά, οτι είναι το ένα και το αυτό «υποκείμενο εκτόνωσής» του, διοχέτευσης της οργής και του αδιεξόδου, οτι είναι «τα σταφύλια της οργής».

Αυτή η οργή συμποσούται για τμήμα του εκλογικού σώματος στο μοναδικό νόημα: να χρησιμοποιήσει την ψήφο του για τιμωρία όσων ευθύνονται για την άδικη και αδιάβατη ζωή του.  

Προφανώς δεν γίνεται κατανοητό ότι έτσι δεν απαντά στα δικά του προβλήματα, ούτε στα προβλήματα της χώρας. Θεωρεί όμως ότι έτσι τιμωρεί το σύστημα. Δικαίωμα τουν καθενός. Δημοκρατία έχουμε.

Τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν και θα κυβερνήσουν και στο μέλλον τη χώρα, χρησιμοποιούν τον Βαρουφάκη και τον Κασιδιάρη, σαν τακτικό όπλο που θα βοηθήσει να τραυματιστεί ο πολιτικός τους αντίπαλος… 

Μπορεί να έχουν κάνει οφθαλμοφανείς «αβλεψίες» στον τρόπο που τοποθετήθηκαν απέναντι στο ΜέΡΑ 25, ή στην πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, μπορεί να υπάρχουν εκατέρωθεν λάθη ή παραλείψεις, ωστόσο η εμμονή στο «παιχνίδι των άκρων», θα βγάλει κερδισμένο μόνον τον Βαρουφάκη που τρίβει τα χέρια του, επειδή ανεβαίνουν τα (δημοσκοπικά έστω) ποσοστά του και τον Κασιδιάρη, που σχεδιάζει από το κελί του, τη μετεκλογική τακτική του, ίσως ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

ΜέΡΑ25εκλογές 2023Ηλίας ΚασιδιάρηςεκλογέςΓιάνης Βαρουφάκηςειδήσεις τώρα