Απόψεις|07.05.2023 08:11

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ και συμπτώσεις με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Έθνος Γνώμη

Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, πιθανότατα θα κληθεί να γίνει παρτενέρ σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη όμως ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του, τις προτεραιότητές του κόμματος του, για τα μείζονα θέματα και όπως είπε:

«Αυτές θα είναι μεταξύ άλλων η βάση για την προγραμματική σύγκλιση που θα επιδιώξουμε και τον σχηματισμό Κυβέρνησης με λαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει αξία όταν εγγυάται τις αλλαγές, όταν διασφαλίζει ότι οδηγός είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών και όχι η διατήρηση των προνομίων των ελίτ και των κατεστημένων συμφερόντων».

Ας δούμε λοιπόν την εγγύτητα, τη γειτνίαση που έχουν οι θέσεις του, με αυτές των δύο μεγάλων κομμάτων:

-ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, κράτος με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, αποκέντρωση.

Η ΝΔ θεωρεί οτι βασικό εργαλείο είναι η αξιολόγηση, που δεν περιλαμβάνεται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

-ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να προστατεύει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπάρχει η γνωστή κόντρα με το Μαξίμου για τις υποκλοπές, ωστόσο όλοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές για την ενίσχυση του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Ωστόσο και εδώ υπάρχει μεγαλύτερη συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια

-αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Και στους δύο τομείς, εύκολα-δύσκολα θα βρεθεί ο κοινός τόπος με το όποιο πρώτο κόμμα. Οι διαφορές δεν είναι θεμελιώδεις και αξιακές.

-επένδυση στην Δημόσια Εκπαίδευση

Στην παιδεία η ΝΔ θέλει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν μη κρατικά ΑΕΙ. Οι διαφορές ανάμεσα στα κοινωφελή ιδρύματα και τα ιδιωτικά, μπορεί να φέρουν ταύτιση θέσης, ή ρήξη. Πάντως το ΠΑΣΟΚ δεν διακηρύσσει την αλλαγή του άρθρου 16.

-αξιοπρεπείς συντάξεις.

Σε αυτό όλοι υπερακοντίζουν, αλλά όλοι θα φερθούν με τη σύνεση που επιβάλλει κάθε φορά ο δημοσιονομικός χώρος. Στην πράξη θα συμφωνήσουν.

-αντιμετώπιση του δημογραφικού και να μπει ξανά η Νέα Γενιά στην πρώτη γραμμή.

Αμήν. Ας συμφωνήσουν όλοι σαν να είναι μείζον εθνικό θέμα.

-ένα δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα.

Και εδώ παρά τις διαφοροποιήσεις, οι συμπτώσεις υπερτερούν απόν τις διαφορές. Το μείζον είναι η θέληση εφαρμογής και όχι τόσο οι θέσεις.

-ανάπτυξη ανθεκτική, βιώσιμη, Made in Greece. Περισσεύουν τα σχέδια και οι μελέτες. Εφαρμογή των νόμων και ευελιξία του τραπεζικού συστήματος χρειάζεται. Μπορούν να βρουν modus vivendi.

-η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων με ένα δίκαιο τρόπο.

Υπάρχει μεγαλύτερη σύμπτωση με τη ΝΔ, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της.

Εύκολα θα βρεθούν οι κοινοί δρόμοι για την πρωτογενή παραγωγή.

Πέρα από τις θέσεις όμως, υπάρχει και το «μεταξύ των άλλων» που είπε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος προφανώς στην ισχύ κάθε κόμματος, αλλά και στο θέμα πρωθυπουργού που έθεσε. Και το τελευταίο πάντως, ορίζεται από τη δύναμη κάθε κόμματος…

απλή αναλογικήεκλογές 2023ΠΑΣΟΚεκλογέςΝέα Δημοκρατία