Απόψεις|08.05.2023 06:15

Είμαστε δίπλα στους πολίτες και ενισχύουμε τον θεσμό της οικογένειας

Μαρία Συρεγγέλα

Η προστασία και η στήριξη της οικογένειας που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο υφυπουργού με αρμοδιότητα τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Η σημερινή κυβέρνηση μελετά και αφουγκράζεται τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, λαμβάνει τόσο οριζόντια όσο και πιο εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών, χωρίς να εξαντλείται σε αποσπασματικά και βραχυχρόνια μέτρα και χαράσσει μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική.

Η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε την τελευταία τετραετία μέτρα και δράσεις για να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας, όπως η χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη και η διεύρυνση της χρηματοδότησης και των εισοδηματικών κριτηρίων για το voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και της Ψηφιακής Μέριμνας.

Παράλληλα η κυβέρνηση στήριξε τις οικογένειες με την επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι. Εμείς, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους.

Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, ώστε να μην υπάρχουν γονείς πολλαπλών ταχυτήτων και καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, είναι μερικές από τις δράσεις μας που στόχο έχουν την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την αντιμετώπιση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο δημογραφικό και την οικογενειακή πολιτική. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη τετραετία θα αυξήσει το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου». Θα αυξηθούν κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς», ενώ θα συσταθούν και 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Εμείς κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας. Δεν μένουμε σε εκθέσεις ιδεών και σε θεωρητικές αναλύσεις. Όλα όσα είχαμε υποσχεθεί, τα υλοποιήσαμε. Όπως σήμερα κάναμε όσα είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη και αυτά που σχεδιάζουμε για το αύριο. Με τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών μας χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ανανεώνουμε τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει με τον ελληνικό λαό.

Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υποψήφια βουλευτής ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

εκλογέςΠρόνοιαειδήσεις τώραοικογένειαΚυριάκος Μητσοτάκηςδημογραφικόεκλογές 2023υπουργείο ΕργασίαςΝέα Δημοκρατία