Απόψεις|09.03.2019 18:34

ΠΑΣΟΚ... το Ορθόδοξο

Βούλα Κεχαγιά

Και εκεί που κάποιοι φοβούνται για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ξάφνου προκύπτει αγωνία για «πασοκοποίηση» του ΚΙΝΑΛ. Την ελεγχόµενη έκρηξη της σχετικής συζήτησης πυροδότησε η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, προϊδεάζοντας πως στο συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής που πλησιάζει θα θέσει ζήτηµα επιστροφής στις ρίζες. ∆ηλαδή στην ονοµασία ΠΑΣΟΚ, που όπως και να το κάνουµε παραµένει brand, ασχέτως του ότι πολλοί τοποθετούν µπροστά του αρνητικό πρόσηµο. Η Εύα υποστηρίζει πως η επαφή της µε τη βάση τής δείχνει τον δρόµο του γυρισµού στα παλιά συναισθηµατικά µονοπάτια.

Η ιδέα είναι δική της, αλλά πιστεύει ότι µπορεί να βρει ευήκοα ώτα στους ΚΙΝΑΛίτες συνέδρους, που όταν λένε ΠΑΣΟΚ γεµίζει το στόµα τους και φτερουγίζει η ψυχή τους. Η ηγεσία, προσώρας τουλάχιστον, δεν έχει δείξει διάθεση ολικής επαναφοράς. ∆εν είναι µόνο ο ΑΦΜ που κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ ή τα ταµεία που ενισχύθηκαν µε 16 δισ. δραχµές. Είναι ότι το ΠΑΣΟΚ της κρίσης αποδεκατίστηκε και έχασε ποσοστά, ψηφοφόρους, προέδρους αλλά και τµήµα της πολιτικής του αξιοπιστίας. Βαρύ το φορτίο...

Από την άλλη, όµως, το ΚΙΝΑΛ συγκροτήθηκε µόνο και µόνο για να εκφράσει ένα νέο εγχείρηµα στον χώρο του Κέντρου, συνθέτοντας δυνάµεις όµορες µεν, αποκλίνουσες δε, όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Το Ποτάµι αποχώρησε πρώτο, η ∆ΗΜΑΡ βρήκε την έξοδο προσφάτως και ο εγγυητής των διαδικασιών συγκρότησης του Κινήµατος Αλλαγής διαπιστώνει ότι ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα. Ο λόγος εποµένως ενταφιασµού του ΠΑΣΟΚ προς χάριν της ενότητας του ΚΙΝΑΛ απλώς δεν υπάρχει εδώ και καιρό.

Οταν µετά τη διαγραφή του Θεοχαρόπουλου οι σύντροφοι της ∆ΗΜΑΡ κούνησαν το µαντίλι, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προκήρυξε συνέδριο µε στόχο την οµογενοποίησή του. Κάποιοι είπαν ότι ο µόνος λόγος για έκτακτο συνέδριο θα ήταν η κατάργηση του Κινήµατος Αλλαγής και η εκταφή του ΠΑΣΟΚ. Τα προσχήµατα κρατήθηκαν µε την παραµονή των παπανδρεϊκών. Η διάλυση του ΚΙΝΑΛ θα σήµαινε την απόλυτη οµολογία αποτυχίας του.  

Η παρέµβαση, λοιπόν, της Καϊλή χτύπησε ευαίσθητες χορδές και ενεργοποίησε αντανακλαστικά. Εβδοµήντα µέλη της ΚΕ που προέρχονται από τη ∆ΗΜΑΡ απάντησαν ότι το εγχείρηµα δεν περιορίζεται στα όρια του ΠΑΣΟΚ. Κάλλιο προλαµβάνειν; Ισως. Πάντως σε δύο-τρεις περιπτώσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές εµφανίστηκαν συνδυασµοί µε το όνοµα «Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ», χτυπώντας καµπάνες και καµπανάκια σε όσους βλέπουν τον τίτλο να εµφανίζεται και στις ευρωεκλογές.

ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ