Απόψεις|10.05.2023 07:25

Ελληνικός εμφύλιος στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας

Τίμος Φακαλής

Άναυδοι και εμβρόντητοι παρακολουθούν οι των Αθηνών, όσοι ασχολούνται με τα Βορειοηπειρωτικά, αλλά και οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες, την ανηλεή επίθεση που έχει εξαπολύσει η Νεολαία ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην υποψηφιότητα του Λεωνίδα Παππά για τον δήμο Φοινικαίων.

Την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, και στους δήμους όπου διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα (ΕΕΜ) κατεβαίνουν Έλληνες υποψήφιοι.

Στους δήμους Δρόπολης, Χειμάρρας και Φοινικαίων το ΚΕΑΔ (ο πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ) κατεβάζει κοινούς υποψήφιους με το κόμμα των Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα «Μαζί για τη Νίκη». Στη Δρόπολη υποψήφιος είναι ο Θανάσης Μανέκας, στη Χειμάρρα ο Φρέντης Μπελέρης και στον Δήμο Φοινίκης ο Λεωνίδας Χρήστου.

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν όταν τελευταία στιγμή, ο Λεωνίδας Παππάς, τέως πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (της οργάνωσης που εκπροσωπεί την ΕΕΜ) υπέβαλε υποψηφιότητα για τον δήμο Φοινικαίων με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενκελέντ Αλιμπέαϊ.

Όλα δείχνουν ότι ό,τι ακριβώς έπαθε το άλλοτε ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας του Λουλζίμ Μπάσα (το οποίο διασπάστηκε άναρχα και άτακτα σε δύο τμήματα, του Μπερίσα και του Αλιμπέαϊ, στον οποίο ανήκει η σφραγίδα του κόμματος), θα πάθει ή έχει ήδη πάθει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Από τη στιγμή που ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, η Νεολαία ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα από τη σελίδα της στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον τέως πρόεδρό της. Όμως το ύφος και η γλώσσα των συστηματικών επιθέσεων φαίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι έχουν ενοχλήσει σχεδόν τους πάντες: το υπουργείο Εξωτερικών, το Μαξίμου, την πλειονότητα των ίδιων των Βορειοηπειρωτών, αλλά και όσους παρακολουθούν για πατριωτικούς λόγους τα τεκταινόμενα της ομογένειας στη γείτονα.

Είναι άλλο πράγμα η κριτική, και άλλο ο διασυρμός και διαπόμπευση. Είναι διαφορετικό το να εκφέρεις μία πολιτική πρόταση, και διαφορετικό το να ασκείς πολιτικό μπούλινγκ και εκφοβισμό σε ομοεθνή.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν εμπλέκεται ποτέ στα εσωτερικά της Αλβανίας. Δεν έχει εκφράσει ποτέ προτίμηση ή υποστήριξη σε κόμματα και συνασπισμούς. Το εθνικό κέντρο έχει αποκλειστικά υποχρέωση να στηρίζει όλα τα μέλη της ΕΕΜ χωρίς διακρίσεις, και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας.

Η σελίδα της Νεολαίας ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει 4.400 περίπου ακολούθους και στις αναρτήσεις της δείχνει να επικρατεί τοξικότητα και ρητορική μίσους. Αντιθέτως, η σελίδα της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών έχει 32.000 ακολούθους και προβάλλει μόνο θετική ατζέντα με θετικό λόγο. Και οι δύο «Νεολαίες» είναι ψηφιακές, χωρίς να δηλώνεται πουθενά η ταυτότητα των διαχειριστών των σελίδων στα social media.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αλβανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται παντοδύναμο και πανέτοιμο. Είναι πολύ καλά οργανωμένο και δεν προτίθεται να χάσει τους δήμους που ελέγχει: Χειμάρας και Δρόπολης. Επιπροσθέτως θέλει να αποκτήσει και τον έλεγχο του δήμου Φοινικαίων, στον οποίο δήμαρχος ήταν αυτήν την τετραετία ο Χρηστάκης Κίτσος του ελληνικού MEΓΚΑ.

Οι εμφύλιες διενέξεις της ελληνικής ομογένειας είναι καταστροφικές για την ίδια και το μέλλον του ελληνισμού σε ένα τόπο που κατοικείται από γηγενείς Έλληνες εδώ και αιώνες.

Ανεξάρτητα από την εκλογική έκβαση στις 14 Μαΐου και το ποιοι τελικά θα επικρατήσουν, δύο μοιάζουν να έχουν ήδη νικήσει: ο Φρέντης Μπελέρης και ο Λεωνίδας Παππάς, διότι και οι δύο έδωσαν ένα προεκλογικό αγώνα με πολιτική ευπρέπεια, θετική ατζέντα, προγραμματικές εξαγγελίες, όπως θα άρμοζε σε κόμματα και υποψηφίους μίας ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς ποτέ να απαντήσουν σε χοτζικές πρακτικές που θυμίζουν παρελθούσες σκληρές εποχές, κατά τις οποίες οι Έλληνες της Αλβανίας είχαν υπομείνει τα πάνδεινα. Ίσως διότι είναι οι μόνοι που συναισθάνονται και κατανοούν ότι το μέλλον της ΕΕΜ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο αληθινός αντίπαλος στις εκλογές της 14ης Μαΐου είναι οι παρανομίες και οι παρατυπίες, η εκτεταμένη νοθεία, ο εκφοβισμός και η εξαγορά ψήφου, σύμφωνα με τις Εκθέσεις του ΟΑΣΕ για τις αλβανικές εκλογές, αλλά και τις καταγγελίες της ΕΕΜ διαχρονικά.

Βόρεια Ήπειροςειδήσεις τώραεκλογέςΑλβανίαελληνική μειονότητα