Απόψεις|13.05.2023 08:10

Το «γιατί» της σύλληψης Μπελέρη

Έθνος Γνώμη

Τι μύγα τσίμπησε ξαφνικά τον Εντι Ράμα, το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα και δημιουργούν αυτό το θέμα με την ελληνική μειονότητα, στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη;

Η ιστορία επιφανειακά φαίνεται απλή. Το κόμμα του Ράμα δεν θέλει να ελεγχθεί ο δήμος της Χειμάρρας από Έλληνα μειονοτικό. Εστησαν μια ιστορία διαφθοράς, τον συνέλαβαν ώστε να βγει εκτός μάχης. Για ποιο λόγο όμως;

Η Χειμάρρα είναι έξω από τη μειονοτική ζώνη για λόγους γεωπολιτικούς. Η Αλβανία δεν θα αισθανόταν καλά για τον έλεγχο των στενών του Οτράντο, αφού έχει η πόλη μια στρατηγική θέση στην παραλιακή αλβανική ζώνη, μεταξύ Αυλώνα και Αγίων Σαράντα.

Τα τελευταία χρόνια από τότε που η Αλβανία έγινε Δημοκρατία και άφησε πίσω της το καθεστώς του Χότζα, οι περιοχές όπου έμεναν Έλληνες, άρχισαν να ερημώνουν. Τα πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά και φυσικά καλύτερη ζωή.

Όσοι έχουν πάει στην Ήπειρο, περίπου καταλαβαίνουν το σκληρό και αφιλόξενο φυσικό ορεινό περιβάλλον. Το ίδιο είναι και το βορειοηπειρώτικο τοπίο: η γη χωρίς δυνατότητες καλλιέργειας. Φτώχεια που έδιωξε πολλούς μειονοτικούς. Τους έστειλε στην Ελλάδα, βρήκαν εδώ μία καλύτερη ζωή, έμειναν εδώ και τα παιδιά τους πλέον είναι Έλληνες πολίτες.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της ανάπτυξης των παραθαλάσσιων περιοχών της Αλβανίας που είναι φιλέτα. Δηλαδή ο έλεγχος του Δήμου της Χειμάρρας έχει να κάνει με τις πωλήσεις των οικοπέδων, με την αλλαγή ιδιοκτησίας, ώστε να γίνουν τουριστικές επιχειρήσεις και να βγουν αύριο μεθαύριο καλά κέρδη από την ανάπτυξη του τουρισμού.

Πίσω λοιπόν από τη σύλληψη και τη φυλάκισή του Μπελέρη, υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα οικονομικών συμφερόντων που πιέζει το κυβερνών αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα να μη βγει ελληνικής καταγωγής δήμαρχος, ώστε να διευκολυνθούν αγοραπωλησίες… Το ζήτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα και η ΕΕ προς την οποία «κοιτάζει» η Αλβανία. Συντονισμένα και αποφασιστικά.

ειδήσεις τώραδήμαρχοςΈντι ΡάμασύλληψηΧειμάρραΑλβανία