Απόψεις|15.05.2023 11:34

Εκλογές 2023:Έξι λόγοι - κριτήρια για την ψήφο μας την 21η Μαΐου

Φάνης Παππάς

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες οφείλουν να διαμορφώσουν ισχυρά κριτήρια για την τελική απόφασή τους στις κάλπες, τόσο για τον πολιτικό που θα ηγηθεί της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια και για το κόμμα που θα κυβερνήσει τον τόπο, όσο και για τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή.

Ήδη υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Και αυτό το μέτρο σύγκρισης μπορεί να δώσει επιχειρήματα, μπορεί να απαντήσει στα κριτήρια καθενός συμπολίτη μας.

Πέρα από “κορώνες” και “δεκάρικους”, η πράξη είναι αυτή που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για το παρόν και για την πορεία μας στο μέλλον.

Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2019. Τι άλλαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια;

Πρώτον η χώρα έγινε πιο ασφαλής και πιο ισχυρή. Απέδειξε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγαλύτερες κρίσεις, μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, μπορεί να έχει διεθνή λόγο και ρόλο, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εθνικής άμυνας. Ότι είναι πραγματικά μια χώρα με αδιαπραγμάτευτα σύνορα. Μια χώρα με αποτρεπτική ισχύ, κυρίαρχη και πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό και αξιοπρεπή στάση στα διεθνή φόρα.

Δεύτερον η χώρα εκσυγχρονίστηκε. Απέκτησε ένα ψηφιακό περιβάλλον, που διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Απέδειξε ότι μπορεί να τα βάλει με το τέρας της γραφειοκρατίας και να βγει νικήτρια.

Τρίτον η χώρα απέκτησε σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα. Και τη σταθερότητα αυτή την αναγνωρίζουν όλοι τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σταθερότητα, η οποία προήλθε μέσα από την απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησής της. Σήμερα ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Το 2019 δεν το γνωρίζαμε. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η υπόσχεση για την επόμενη τετραετία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι θα επιστρέψουμε στα καταστροφικά πειράματα και την αδιανόητη ρευστότητα των αλήστου μνήμης εποχών, που δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει. Με τις “Δήμητρες” και τα “τοπικά νομίσματα”…

Τέταρτον η χώρα απέδειξε ότι και μπορεί να εφαρμόσει και θέλει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές, που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίο να προχωρήσουν με ακόμη πιο μεγάλα βήματα, ώστε να γίνει πράξη η σύγκλιση με την αναπτυγμένη Ευρώπη και μόνον το κόμμα και ο πρωθυπουργός των μεταρρυθμίσεων το εγγυώνται.

Πέμπτον οι πολίτες, που ορισμένοι θέλουν να τους πείσουν ότι παραμένουν εξαθλιωμένοι, αγνοώντας την πραγματικότητα, είδαν την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τις αυξήσεις στις συντάξεις, τις μειώσεις σε πάνω από 50 φόρους και εισφορές, τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τα επιδόματα αντιμετώπισης της ακρίβειας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων, τις νέες θέσεις εργασίας, το νέο εισόδημα, τις νέες ευκαιρίες… Είδαν μια κυβέρνηση να είναι κυριολεκτικά δίπλα τους σε κάθε τους πρόβλημα. Εκείνοι που πραγματικά φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη είναι οι μόνοι που δεν θέλουν να τα δουν όλα αυτά.

Έκτον οι πολίτες έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση, που αναγνωρίζει τα λάθη της, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν κρύβεται, αντιθέτως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διορθώσει τις όποιες παθογένειες.

Έξι λόγοι (και πολλοί περισσότεροι) για να δώσουμε την ευκαιρία να πάει η χώρα μπροστά, να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς εμμονές και εκδικητικές τάσεις.

Η επιλογή είναι μονόδρομος: Δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή ή δεύτερη ευκαιρία στο μπάχαλο και την καταστροφή;

Κυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές