Απόψεις|19.05.2023 17:00

Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή

Άννα Φιλίνη

Είμαστε αισιόδοξοι: τη Δευτέρα θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την μεγάλη Αλλαγή  με μια καινούργια προοδευτική κυβέρνηση με κύρια δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηριγμένη στο αριστερό προοδευτικό μας πρόγραμμα, που γυρίζει σελίδα προς ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, για μας, για τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ηττηθεί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να φύγει!

Αν μείνει η σημερινή κυβέρνηση και δεύτερη τετραετία, μαζί με την όξυνση της ακρίβειας θα ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να δοθεί μεγάλο κομμάτι του δημοσίου τομέα στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό - το ΕΣΥ, η πανεπιστημιακή παιδεία, τα αρχαιολογικά μας μουσεία κι η πολιτισμική μας κληρονομιά- στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

  • Σε κρίση βρίσκεται η δημοκρατία. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών αποδείχτηκε η παραβίαση βασικών αρχών της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αποκαλύφθηκε η παράνομη παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη και ταυτοχρόνως και πολλών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά για την εθνική άμυνα και τη φύλαξη της χώρας, στο ΓΕΕΘΑ, στο υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ και 9 μήνες υποτίθεται πως διεξάγεται έρευνα για την ανακάλυψη των υπευθύνων, αλλά μέχρι τώρα δεν καταγράφηκε κανένας ως ύποπτος. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το τραγικό ερώτημα που αφορά το μέλλον μας: Που βρίσκονται τα τεκμήρια των υποκλοπών; Που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων; Η μη αποκάλυψη του που βρίσκονται αυτά τα στοιχεία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ακόμα και για την εθνική μας ασφάλεια. Επί πλέον: η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, τους καθιστά έρμαια για εκβιασμούς εξαιρετικά επικίνδυνους για το μέλλον.
  • Σε κρίση αποδείχτηκε πως βρίσκεται το επιτελικό κράτος που διαφήμισε και διαφημίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δολοφονικό δυστύχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη έβγαλε στο φως την άθλια κατάσταση των υποδομών μας και πόσο λίγο μετράνε οι ζωές των ανθρώπων μέσα στο «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν ήταν ένα απρόσμενο «ατύχημα», ήταν τελικά κάτι το αναμενόμενο. Η πολιτική για το τρένο αποτελούσε από παλιά μια υποβαθμισμένη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία, που σταμάτησε τη λειτουργία υπαρχουσών γραμμών και εγκατέλειψε σχεδιασμούς για την επέκταση του δικτύου. Σε διάφορα σημεία του πανελλαδικού δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών, ακόμη και μέσα στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα της χώρας, περνούν τα τρένα από αφύλακτες διαβάσεις. Αλλά και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, παρά τις σχετικές εξαγγελίες Γεραπετρίτη και των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών, συνεχίζουν να υπάρχουν πανελλαδικά  αφύλακτες και θανατηφόρες διαβάσεις. Στην Αθήνα στα Σεπόλια συνεχίζουν να περνούν τα τρένα καθημερινά και συστηματικά από αφύλακτες γραμμές στις ισόπεδες διαβάσεις., παρόλο που πρόσφατα, σε δημόσια συγκέντρωση και συζήτηση στα Σεπόλια, μας καταγγέλθηκε ότι πέρσι σκοτώθηκαν πάνω στις αφύλακτες γραμμές του τρένου 4 γυναίκες. Κι όμως σχέδιο υπογειοποίησης των γραμμών αυτών υπήρξε από το 2007. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2016, έγιναν ακόμη και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε το έργο και τα σχέδια στα συρτάρια.
  • Σε κρίση βρίσκεται η  νέα γενιά στη χώρα. Η συνεχιζόμενη φυγή νέων επιστημόνων και άλλων νέων εργαζομένων στο εξωτερικό, δείχνει την αφαίμαξη της χώρας από απαραίτητο δυναμικό και καταγράφει την έλλειψη ελπίδας κι εμπιστοσύνης στο σήμερα της χώρας που κυριαρχούν στη νέα γενιά. Το ΠΔ 85/22 της ΝΔ που υποβαθμίζει τα πτυχία των νέων καλλιτεχνών σε πτυχία λυκείου έδωσε μεγάλο κτύπημα στη νέα γενιά αλλά και στην τέχνη γενικότερα και οδήγησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές και οι κινητοποιήσεις νέων εργαζόμενων, όπως οι διανομείς και οι εργαζόμενοι στις παραδόσεις αγαθών delivery] δείχνει πως οι νέοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικούν πιά αγωνιστικά τα δικαιώματά τους. Η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια, που επέβαλε με νόμο η ΝΔ, είναι βασικό σημείο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δίνει νέες ελπίδες σε χιλιάδες νέους

Το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανέλυσε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας για την Προοδευτική διακυβέρνηση, είναι ένα πρόγραμμα βαθιά αριστερό και προοδευτικό που μας βγάζει από το τέλμα, πρόγραμμα κοστολογημένο και εφικτό που δίνει εμπιστοσύνη κι ελπίδα. Σήμερα η ριζοσπαστική και δημοκρατική αριστερά ανοίγει μια νέα θαρραλέα προοπτική και υπογραμμίζει: Ξέρουμε, μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή.

Σήμερα με την ισχύ του νόμου της Απλής Αναλογικής δίνονται σοβαρές δυνατότητες προοδευτικών συγκλίσεων και κυβερνητικών συνεργασιών. Είναι σαφές ότι με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρώτη εκλογική δύναμη ανοίγει ο δρόμος, δίνεται η εγγύηση για προοδευτικό πρόγραμμα και γίνεται εφικτή η προοδευτική διακυβέρνηση. Μόνον έτσι, η εργασία, η δημιουργία, η σωτηρία του κλίματος και της φύσης, οι πόλεις μας, η γη και τα νησιά μας, ο πολιτισμός και η τέχνη, θα έχουν μέσα στις ζωές μας τη θέση που τους αξίζει.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΑλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023