Απόψεις|22.05.2023 06:42

Θρίαμβος Μητσοτάκη, ήττα Τσίπρα, νίκη Ανδρουλάκη

Έθνος Γνώμη

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη, συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και θεαματική επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ με καθιέρωση και αποδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε προσωπικά όλη την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του, αύξησε το ποσοστό της μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης! Όπου αντιμετώπισε πολλά πρωτοφανή εξωγενή προβλήματα, από την πανδημία, τη μεθοδευμένη από την Τουρκία μεταναστευτική ροή στον Έβρο, ως τις συνέπειες του Πολέμου στην Ουκρανία που ζούμε ακόμη και το ανήκουστο δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Οι 20 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό. Οι πολίτες ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή θέλουν αλλαγές, επειδή θέλουν μεταρρυθμίσεις, επειδή ο κόσμος επιθυμεί να πάει η Ελλάδα πιο κοντά προς τις κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και είναι ακόμη μια αποδοχή του τρόπου που ο Μητσοτάκης κυβέρνησε, όχι με τους κομματάρχες της ΝΔ, αλλά με μία ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με ανθρώπους που εμπιστεύεται, με προέλευση εκτός της ΝΔ. Στην ουσία το αποτέλεσμα είναι και μια απάντηση στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες. Δίνει την ευκαιρία στον Μητσοτάκη να σαρώσει και όλα τα εσωκομματικά φέουδα πως ως τώρα ήταν βαρίδια στο κόμμα του και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.

Καταγράφηκε στην κάλπη στην κυριολεξία ένα ποτάμι λαϊκό που στήριξε τα στοιχήματα που έβαζε ο πρωθυπουργός για την επόμενη 4ετία. Και αυτά τα στοιχήματα έχουν όνομα: ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, βελτίωση των εισοδημάτων, μείωση της ανεργίας, συντομότερη απόδοση της δικαιοσύνης, επανασύσταση του ΕΣΥ, ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.

Το δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια κυβέρνηση που κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν δεχόταν να συζητήσει… άρα μια κυβέρνηση «στον αέρα», δίχως υπόσταση στην πραγματικότητα. Πέρα από τις παλινωδίες σε θέσεις που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Ο δεύτερος μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ. Από μία σχέση 1 προς 4 απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε ένα συσχετισμό μεγαλύτερο από το 1 προς 2.  Από το 8% προς 32% πήγε στο 12% έναντι 20%. Αυτό λογικά προοιωνίζεται αλλαγές στο χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης με αυτή τη διμέτωπη τακτική κατάφεραν να αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά. Και να θέτει άλλους όρους στο παιχνίδι της δεύτερης κάλπης, στα τέλη Ιουνίου.

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023Αλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚεκλογές