Απόψεις|24.05.2023 13:46

Μηδενίστε τη βία και αγαπήστε ακόμα κι αν αποτελεί θηλυκό του βίου - Ένα σύντομο μήνυμα από μαθητές του 2ου ΕΠΑΣ Θεσσαλονίκης

Άντζελα Ζιούτη

Στην ελληνική μυθολογία η Βία ήταν θεότητα, η προσωποποίηση της βίας. Η Βία, ο Κράτος, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Στυγός και του Πάλλαντα.

Η Βία και τα αδέλφια της ήταν μόνιμοι συνοδοί του Δία: είχαν αυτή την τιμή, αφότου είχαν πολεμήσει στο πλευρό του κατά την Τιτανομαχία μαζί με τη μητέρα τους. Ο Αισχύλος, στην τραγωδία του Προμηθεύς Δεσμώτης, παρουσιάζει τη Βία και το Κράτος ως υπηρέτες και πιστούς εκτελεστές του Δία, να βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου.

Η βία ωστόσο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν είναι «μυθολογία». Στο κέντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η βία κάθε μορφής. Ένα φαινόμενο διαχρονικό και πολυπρόσωπο. Και συχνά τα μέλη μίας κοινωνίας έρχονται αντιμέτωπα με όλο το φάσμα της βίας. Μέσα στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο ή ακόμη και στις ερωτικές σχέσεις μπορεί να ασκηθεί βία.

Η βία μεταμορφώνεται και λαμβάνει πολλές μορφές. Και καμία από αυτές δεν συνάδει με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αφού έχει ως απότοκο τη ψυχολογική ή και σωματική βλάβη, ή ακόμη και τον θάνατο.

Η βία εξαναγκάζει, κυριαρχεί, πληγώνει και απομονώνει. Όποιος ασκεί βία επιβάλλει υπό μία έννοια την εξουσία έναντι του άλλου ή των άλλων που την υφίστανται. Θύτης και θύμα «παίζουν» ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας που αποβλέπει στη διατήρηση της κυριαρχίας και του ελέγχου της συμπεριφοράς του θύματος.

Η βία μεταμορφώνεται και λαμβάνει πολλές μορφές. Και καμία από αυτές δεν συνάδει με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αφού έχει ως απότοκο τη ψυχολογική ή και σωματική βλάβη, ή ακόμη και τον θάνατο.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 2023 με κεντρική θεματική «Αφοπλίζοντας τη βία», η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης της 2ης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα σποτ 37'' με κυρίαρχο σύνθημα ΜΗΔΕΝΙΣΤΕ ΤΗ ΒΙΑ. ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΤΕ. Ακόμη κι αν η Βία αποτελεί το θηλυκό του Βίου...

έφηβοιειδήσεις τώραΘεσσαλονίκημαθητέςΒουλήβίαΕΠΑΛ