Απόψεις|26.05.2023 13:14

Νέα κάλπη, νέα πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα

Αντώνης Σαουλίδης

Το βράδυ των εκλογών διαμορφώθηκε μια νέα δυναμική στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας αφήνοντας ανοιχτή της προοπτική αναδιάταξης. Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και η μικρή διαφορά του δεύτερου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής. Ίσως όχι οριστικά – μένει ακόμη ένα μεγάλο αλλά συνάμα καθοριστικό βήμα αποφασιστικής σημασίας που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις μελλοντικής προοδευτικής πλειοψηφίας. Η εποχή που άνοιξε σχηματικά από το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση και για 15 χρόνια καθόρισε εν πολλοίς την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας φτάνει στο τέλος της. Μένει να δούμε αν στην επόμενη φάση θα ξεκινήσουμε με ένα παγιωμένο προβάδισμα των δεξιών – συντηρητικών δυνάμεων ή αν θα καταφέρουμε να ανασυγκροτήσουμε μια μεγάλη αλλά προ πάντως αξιόπιστη προοδευτική πρόταση εξουσίας. Είναι πλέον προφανές ότι αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τις δυνάμεις της στα όρια των εκλογών του 2019 κυρίως σε χάρη σε τρία σημαντικά πλεονεκτήματα που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρώτο, είχε μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια καθώς η πανδημία αλλά, ο πόλεμος και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση μετέβαλαν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας των προηγούμενων ετών. Δεύτερο η παντοκρατορία της κυβέρνησης στα media ήταν πρωτοφανής. Τρίτο, η στρατηγική αδυναμία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να επανατοποθετηθεί στα πράγματα μετά την ήττα του 2019 της επέτρεψε να παίζει μόνη της – χωρίς αντίπαλο.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αυξάνοντας τις δυνάμεις τους φαίνεται να επανασυσπειρώνει σημαντικό μέρος του προοδευτικού κόσμου και σήμερα καλείται να συνεχίσει να κάνει το ίδιο, απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα που δείχνει ότι έχει αλλάξει προτεραιότητες και απαιτήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να το πετύχει γιατί πρώτον τοποθετείται προγραμματικά. Το κόμμα έχει αποκτήσει χαρακτήρα, έχεις σαφείς στοχεύσεις και προτεραιότητες, είναι μέλος μιας μεγάλης πολιτικής ευρωπαϊκής οικογένειας και αντλεί από το δικό της οπλοστάσιο εργαλεία και πολιτικές – ευθυγραμμίζεται με δυο λόγια με ό,τι πιο σύγχρονο και προοδευτικό συζητείται και εφαρμόζεται σήμερα. Δεύτερον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ απείχε όλη την προηγούμενη 15ετία – και σήμερα πολύ παραπάνω- από στρατηγικές διχαστικές, ήταν εκτός πεδίου τοξικότητας, στήνει με πολύ κόπο ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία και η τελευταία μας ακούει ξανά. Τρίτο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ με νέα ηγεσία και μια σειρά νέων αξιόλογων στελεχών σε όλη τη χώρα, με την σταθερή αγκύρωσή του στην ελληνική κοινωνία, στα συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη θεσμική μνήμη αλλά και τις παραστάσεις κόμματος – παράταξης εξουσίας μπορεί να συνθέσει, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις πλειοψηφικού ρεύματος γιατί διαβάζει την πραγματικότητα χωρίς ιδεοληπτικά γυαλιά. Τέταρτο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε όλη αυτήν την δεκαπενταετή περιδίνηση στάθηκε πάντοτε απέναντι από την ακροδεξιά, τον εθνικισμό, τις αντιδημοκρατικές λογικές – ποτέ δεν φλέρταρε με αυτές, ποτέ δεν «έκλεισε το μάτι» σε αυτές.

Στόχος δικός μας είναι ένας και μοναδικός. Να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Γιατί εμείς πιστεύουμε πως στην Ελλάδα οι προοδευτικοί πολίτες είναι πλειοψηφική δύναμη. Μειοψηφία τους κατέστησε η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα πράγματα είναι πιο απλά και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ο ιστορικός πολιτικός μας αντίπαλος, βρίσκεται στον αντίποδα του δικού μας αξιακού πυρήνα.

Καλούμε τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές και αριστεροί να κάνουν στις 25 Ιουνίου μια στρατηγική επιλογή. Να διαμορφώσουμε μαζί έναν μεγάλο πόλο που από την πρώτη ημέρα θα σταθεί ανάχωμα σε συντηρητικές πολιτικές χωρίς όμως να κρατά τη χώρα πίσω και εγκλωβισμένη σε συνταγές της προηγούμενης πενηντακονταετίας. Η Ελλάδα θα προχωρήσει – δεν θα μείνει στάσιμη, δεν θα μείνει προσκολλημένη στο παρελθόν. Θα προχωρήσει με μεγάλες αλλαγές, με κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντική συνέπεια, ανοδική κοινωνική κινητικότητα – αυτός είναι ο δικός μας ρόλος, αυτός είναι ο δικό μας στόχος.

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023