Απόψεις|12.03.2019 13:58

Προεκλογικές εξαγγελίες: Ελατήρια και παγίδες

Έθνος Γνώμη

Βεβαίως, στη χώρα µας οι εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών σπανίως γίνονται πιστευτές – και συνήθως οι ψηφοφόροι ψηφίζουν αρνητικά και όχι θετικά. Ωστόσο, τα κόµµατα εξουσίας βρίσκονται την επόµενη µέρα απέναντι στις προεκλογικές τους εξαγγελίες, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε περίπτωση υπαναχώρησης.

Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριµένες δεσµεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Πλέον, όλα τα κόµµατα έχουν συντονιστεί στη γραµµή ότι οι στόχοι αυτοί πρέπει να µειωθούν – και σωστά, αφού δεν υπάρχουν παραδείγµατα χωρών που κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσµατα για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, η διαπραγµάτευση επ’ αυτού θα καθυστερήσει, όπως έδειξε και η συµπεριφορά του Eurogroup, που συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα, παρά την έξοδο από τα µνηµόνια. Και αν ο νικητής των εκλογών είναι η Ν∆, τότε θα βρεθεί στην ανάγκη να µειώσει τη φορολογία, έχοντας µπροστά της µόνον λίγους µήνες ώστε να επιδιώξει αυξηµένα έσοδα από την αύξηση της οικονοµικής δραστηριότητας.

Οµως, σε µία αγορά που έχει υπερβολικά συµπιεστεί από τη µνηµονιακή υπερφορολόγηση, είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι η µείωση της φορολογίας θα λειτουργήσει ως ελατήριο για την ανάπτυξη – και θα φέρει σε λίγο χρόνο µια αναπτυξιακή «έκρηξη».

Κυριάκος Μητσοτάκης