Απόψεις|28.05.2023 08:05

Εκλογές 2023 - Το πιο σπουδαίο καθήκον μιας (και της νέας) κυβέρνησης

Έθνος Γνώμη

Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα θα κληθούμε στις κάλπες. Θα εκλέξουμε νέα Βουλή και νέα κυβέρνηση. Θα νομοθετεί και θα εφαρμόζει πολιτικές. Ωστόσο, κακά τα ψέματα. Θα παραμείνουμε μία χώρα όπου σε μεγάλο βαθμό «οι νόμοι είναι για τους άλλους». Από τότε που ο Εμμανουήλ Ροϊδης έγραψε πριν 120 χρόνια, οτι «είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων», έχουμε βαλθεί να τον επιβεβαιώνουμε. Σαν να μην άλλαξε τίποτε στο διάβα των δεκαετιών και των εποχών.

Οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί και θα ψηφίζονται, από κάποιους εφαρμόζονται, από κάποιους όχι. Συχνά δεν εφαρμόζονται καν από τη δημόσια διοίκηση. Ο υπάλληλος δεν δέχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό. «Τί είναι αυτά; Δεν περνάνε εδώ»… Αντε τώρα να γίνουμε κράτος.

Δεν μπορεί να επιστρέφουν στις δουλειές τους διωγμένοι υπάλληλοι, ενώ έχουν καταδικαστεί π.χ. για παιδοφιλία ή παραχάραξη δημοσίων εγγράφων... Κρινόμενοι από συνδικαλιστές του επαγγελματικού χώρου τους, δηλαδή «συναδέλφους»…

Δεκάδες διατάξεις νόμων που έχουν θεσπιστεί παραμένουν ανενεργές, είτε επειδή ποτέ δεν εκδίδονται οι εφαρμοστικές πράξεις που προβλέπουν οι νόμοι, είτε επειδή απλούστατα η διοίκηση που εντέλλεται να εφαρμόσει μια διάταξη τη γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αφού δεν υπάρχει ούτε έλεγχος και καταγραφή, ούτε κυρώσεις.

Και ο πολίτης που θα θελήσει να αναφερθεί σε «ανενεργές» διατάξεις για να βρει το δίκιο του και προσφύγει στη δικαιοσύνη θα ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια από αναβολές και χρονοτριβές που στο τέλος θα μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που κατέφυγε στο «έσχατο καταφύγιο», τη Θέμιδα.

Η πρόοδος της χώρας κρίνεται από απλά πράγματα. Από την επικράτηση της κοινής λογικής πάνω σε συνήθειες και στερεότυπα δεκάδων ετών. Στην ουσία όλα καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή: την κατάργηση του πελατειακού πολιτικού συστήματος σε όλες του τις μορφές. Είτε στη διαφθορά που για να υπάρξει θέλει πολυνομία, ασαφές νομοθετικό περιβάλλον, ατιμωρησία, είτε στο ρουσφέτι που οι κομματικοί μηχανισμοί είχαν αναγάγει σε επιστήμη κάνοντας τους νόμους «κουρελούδες», ώστε κανείς να μην ξέρει τι ισχύει και τι όχι, είτε στην άρνηση της δημόσιας μηχανής να εφαρμόσει διατάξεις με τη μέθοδο της σιωπηλής μη εφαρμογής διατάξεων.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τη νέα κυβέρνηση. Ας κλείσει ραντεβού με τον «Ροϊδη».

ειδήσεις τώρακάλπεςψηφοφόροιεκλογέςεκλογές 2023