Απόψεις|13.03.2019 14:18

Γερµανική ακινησία - Άρνηση της πραγματικότητας

Newsroom

Στην απορριπτική για κάθε περαιτέρω εµβάθυνση της Ευρωζώνης απάντησή της στο ευρωπαϊκό µανιφέστο του Μακρόν, η επικεφαλής της Χριστιανοδηµοκρατίας Κραµπ-Καρενµπάουερ τάσσεται υπέρ της ακινησίας του σηµερινού στάτους κβο. Πρόκειται για µια άρνηση της πραγµατικότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν συνεχώς τα µηνύµατα -µε κορυφαία παραδείγµατα τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία- ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είτε θα διακινδυνεύσει τη φυγή προς τα εµπρός είτε θα αντιµετωπίσει υπαρξιακή απειλή αποσάθρωσης-αποδόµησης των κεκτηµένων έξι και πλέον δεκαετιών ευρωπαϊκής οικοδόµησης.

Το «Spiegel Online» χαρακτήρισε την τοποθέτηση της Κραµπ-Καρενµπάουερ ως απόδειξη του µειωµένου ενδιαφέροντός της για την Ευρώπη, ενώ οι «Financial Times» βλέπουν την παραδοσιακή αµφισηµία της γερµανικής Χριστιανοδηµοκρατίας, που δεσµεύεται υπέρ της ΕΕ και ταυτόχρονα αντιµετωπίζει µε σκεπτικισµό κάθε περαιτέρω βήµα εµβάθυνσης. Είναι προφανές ότι η πολιτική ελίτ της Γερµανίας περιχαρακώνεται απέναντι στους κινδύνους και στο κόστος µιας περαιτέρω εµβάθυνσης µε επίκεντρο την Ευρωζώνη, και υποτιµά -και πολλές φορές αγνοεί- τους κινδύνους της παρατεταµένης ακινησίας.

Τα παραπάνω παραπέµπουν σε µια συνολική εικονική πραγµατικότητα, σε µια υποκειµενική θεώρηση της πραγµατικότητας. Η περιοριστική-µινιµαλιστική αντίληψη του Βερολίνου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως αυτή διαµορφώθηκε την περίοδο 2008-2010, δεν κλονίσθηκε ούτε από τη νίκη του Brexit στο δηµοψήφισµα του Ιουνίου του 2016 στο Ηνωµένο Βασίλειο ούτε από την ήττα του Ρέντσι στο δηµοψήφισµα του ∆εκεµβρίου της ίδιας χρονιάς στην Ιταλία.

Σήµερα, η διάδοχος της Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση Μακρόν µε πλήρη επίγνωση ότι ο ωφεληµένος από τα εσωτερικά και ευρωπαϊκά αδιέξοδα του προέδρου δεν θα είναι άλλος από τη Λεπέν και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερµό. Η ευρωπαϊκή στρατηγική αµηχανία του µεγαλύτερου µέρους της γερµανικής πολιτικής ελίτ παραπέµπει στην απάντηση του Χέγκελ στην επισήµανση ότι τα λεγόµενά του δεν έχουν σχέση µε την πραγµατικότητα: «Τόσο το χειρότερο για την πραγµα τικότητα!»

Ανεγκρέτ Κραμπ-ΚαρενμπάουερευρωζώνηΕμανουέλ Μακρόν