Απόψεις|13.03.2019 14:28

Μισθοί που θα φέρνουν πηγαίο χαµόγελο...

Γιώργος Μανέττας

Η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού δηµιούργησε µέσα σε λίγα χρόνια στρατιές ανέργων, οι οποίες «είδαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους». Την ίδια ώρα, χιλιάδες νέοι µε υψηλή επιστηµονική κατάρτιση αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Σε χώρες όπου θα µπορούσαν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους και τις δεξιότητές τους και θα αµείβονταν ανάλογα. Στην Ελλάδα, η αναζήτηση εργασίας, η οποία θα προσέφερε ένα αξιοπρεπές εισόδηµα, έµοιαζε µε άπιαστο όνειρο, ειδικά για όσους δεν είχαν τα κατάλληλα προσόντα. Απεναντίας, οι ευέλικτες µορφές εργασίας γνώριζαν πρωτόγνωρη άνθηση και έγιναν σε αρκετές περιπτώσεις ο κανόνας, αφού ήταν µια βολική λύση για τους εργοδότες, οι οποίοι αδυνατούσαν να προσφέρουν θέσεις πλήρους απασχόλησης εν µέσω έντονης αβεβαιότητας για το µέλλον. Η πληγή της υψηλής ανεργίας επουλώνεται σταδιακά, παράλληλα µε την οικονοµική πρόοδο.

Η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου µισθού ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές. Ωστόσο δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα. Κυρίως για να επιστρέψουν οι νέοι που εγκατέλειψαν κακήν κακώς τη χώρα τα προηγούµενα χρόνια. Να πάµε, µε άλλα λόγια, από το brain drain (διαρροή εγκεφάλων), όπως ονοµάστηκε, στο brain gain. Στην ανάκτηση αυτού του ιδιαίτερα ταλαντούχου ανθρώπινου δυναµικού, το οποίο θα κάνει τη διαφορά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας.

Αυτού του «χρυσωρυχείου» που καρπώνονται οι ξένες οικονοµίες για να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό µπορεί να έρθει µόνο µέσα από τη δηµιουργία καλά αµειβόµενων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα καλύπτουν τις φιλοδοξίες τους και θα δίνουν διέξοδο στη δηµιουργικότητά τους. Οχι µόνο για τους νέους που έφυγαν, αλλά και γι' αυτούς που είναι εδώ και θέλουν ένα καλύτερο µέλλον, µε λιγότερη ανασφάλεια και περισσότερο... πηγαίο και όχι προσποιητό χαµόγελο, όπως κάποιοι απαιτούν στις µέρες µας. Η µείωση της ανεργίας, ειδικά των νέων, πρέπει να αναχθεί σε εθνικό στόχο, τον οποίο θα υπηρετήσουν ευλαβικά όλες οι πολιτικές δυνάµεις του τόπου. Οχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Πρέπει η εργασιακή ανασφάλεια και οι µισθοί-χαρτζιλίκι να τελειώσουν διά παντός. Οι νέοι αυτής της χώρας αξίζουν πολύ περισσότερα.

κατώτατος μισθόςκρίσηανεργία